Gevel schilderen | Wat is de prijs per m2? + Stappenplan

Kan de gevel van je woning wel een opknapbeurt gebruiken of wil je een nieuwe uitstraling creëren? Een goede verflaag zorgt ervoor dat de woning er vanaf de buitenkant weer netjes uitziet en beschermt bovendien tegen vocht. Ontdek in dit artikel de opties en prijs per m² voor het laten schilderen van de gevel!

gevel laten schilderen door buitenschilder kosten per m2

Wat kost de gevel van een huis schilderen per m2?

De gemiddelde prijs voor het laten schilderen van de gevel ligt tussen de € 15 en € 25 per m², maar kan nog oplopen afhankelijk van een aantal factoren. Zo kunnen de kosten voor een gevel schilderen onder andere afhangen van de grootte van de gevel, het type woning, de voorbehandeling die nodig is, het materiaal van de gevel en de gebruikte soort verf. De exacte prijs wordt dus bepaald aan de hand van deze zaken. 

Wat kost een buitenschilder per uur?

Er zijn schilders die niet werken met prijzen per vierkante meter, maar een uurtarief rekenen. Het is daarom goed om te weten wat ongeveer de kosten per uur zijn van een buitenschilder. Gemiddeld kun je rekening houden met een uurtarief tussen de € 50 en € 55. De kosten van buitenschilderwerk liggen doorgaans hoger dan van binnenschilderwerk. Dit komt doordat een buitenschilder voor meer uitdagingen komt te staan tijdens de werkzaamheden en meer materiaalkennis nodig heeft.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Soorten verf

Welke verf je nodig hebt, is afhankelijk van het materiaal van de gevel. Zorg dat je een geschikte verfsoort aanschaft. Een betonnen gevel zal natuurlijk om een andere behandeling vragen dan een houten gevel.

1. Dampopen acrylverf

De meest gebruikte verfsoort is acrylverf. Dit is een dispersieverf op waterbasis die buitenmuren laat ademen. Vocht kan nog uit de buitengevel trekken waardoor er minder snel vochtproblemen ontstaan. Acrylverf gaat lang mee, vereist weinig onderhoud en is uv-bestendig.

2. Kalkpleister

Je kunt de gevel ook met kalkpleister laten verven. Kalkpleister is een natuurlijk materiaal dat goed beschermt tegen vocht. Het heeft een landelijke uitstraling en gaat meestal 5 tot 10 jaar mee. Omdat dit anders aangebracht wordt dan standaard verfsoorten is het verstandig om dit te laten schilderen door een professionele schilder.

3. Keim verf

Een andere optie voor de gevel is het gebruik van Keim verf. Dit is een minerale verf die zich sterk hecht aan de stenen muur. Dit komt door een versteningsproces. De verf blijft echter dampopen en zorgt ervoor dat de gevel waterdicht wordt. De verf bestaat alleen uit natuurlijke grondstoffen en daarom is het keimen van de gevel een milieuvriendelijke keuze. 

Welke kleur kiezen voor de gevel?

Welke kleur je kiest voor jouw gevel is afhankelijk van je wensen en smaak. Let erop dat de kleur die je kiest, past bij de rest van de woning. Kijk naar de kleur van het dak of van de voordeur zodat deze mooi matchen met de kleur van de gevel. Ook kun je bijvoorbeeld de dakgoten mee laten schilderen om het echt een geheel te maken.

Vergunning nodig?

Wanneer je voor een nieuwe of ongebruikelijke kleur kiest, kan het zijn dat je een vergunning nodig hebt. Vraag dit altijd na bij jouw gemeente voordat je begint met schilderen of vraag na bij een professionele schilder of je voor het schilderwerk op je gevel een vergunning nodig hebt.

Gevel wit schilderen

Wit is ongetwijfeld een van de meest populaire kleuren voor gevels. Je huis wit schilderen kan een mooi, fris uiterlijk geven, maar komt met het nadeel dat je gevel er sneller vuil uit zal zien. Hierdoor kan het zijn dat je de buitenmuur sneller moet schoonmaken. Bovendien moet je nagaan of je je gevel wit mag verven volgens de regels van de gemeente.

Gevel zwart schilderen

De gevel zwart schilderen wordt ook steeds vaker gedaan. Het kan een mooie, stijlvolle keuze zijn voor je woning. Een voordeel tegenover een witte gevel is dat je vuil minder snel zult zien. Het is wel lastig om een zwarte muur over te verven wanneer de kleur je toch niet bevalt.

gevel schilderen met roller

Gevel laten verven [Stappenplan] 

Voor het schilderen van de gevel moeten verschillende stappen gevolgd worden. We hebben daarom een handig stappenplan opgesteld. 

Stap 1: Gevel reinigen en herstellen

De eerste stap is het reinigen van de gevel. Grof vuil, mossen en witte aanslag moeten worden weggehaald voordat het oppervlak geschilderd kan worden. Hiervoor kan een harde borstel, tuinslang of hogedrukreiniger worden gebruikt, en wanneer nodig anti-mosmiddel. Als de gevel schoon is, wordt de buitenmuur gecontroleerd. Zijn er loskomende voegen? Dan moet dit opnieuw gevoegd en gerepareerd worden.   

Stap 2: Gevel voorbehandelen

Voordat er geschilderd kan worden, heeft de gevel eerst de juiste voorbehandeling nodig voor het beste resultaat. Bij een kale, stenen ondergrond wordt er eerst voorstrijk aangebracht. Dit vermindert de zuigingskracht van het materiaal waardoor de muur minder verf zal opzuigen en de verf beter kan hechten aan de ondergrond. Hierna wordt de primer aangebracht.

Stap 3: Gevel schilderen

Vervolgens is het tijd voor het schilderen van de gevel. Er worden doorgaans twee verflagen aangebracht. De tweede laag wordt geschilderd nadat de eerste laag volledig droog is. Voor deze klus is doorgaans een steiger of ladder nodig, om de volledige gevel op de juiste manier te kunnen verven. Ook kan er een telescoopsteel gebruikt worden voor de verfroller. Voor de randen wordt een kleine kwast gebruikt, om alles netjes te verven. 

Veelgestelde vragen

Hoe vaak is gevel schilderen nodig?

+
Een gevel schilderen is ongeveer elke 5 tot 10 jaar nodig. Het is belangrijk voor de uitstraling van je woning, maar het is ook belangrijk omdat het de woning beschermt tegen alle soorten weersomstandigheden en vochtproblemen.

Kan elke soort gevel geschilderd worden?

+
Niet iedere gevel is geschikt om te schilderen. Minerale pleister muren zijn vaak niet te schilderen. Ook een buitenmuur met een vochtigheidsgraad boven de 5% kun je niet verven.

Moet ik altijd primer gebruiken?

+
Dit is niet altijd nodig. Op een kale muur is dit wel aan te raden. Bij een buitenmuur die al eerder geschilderd is en waarvan de oude verflaag nog in goede staat is, hoef je geen primer te gebruiken.

Wanneer kun je de gevel het best schilderen?

+
Bij buiten schilderen is het belangrijk om rekening te houden met de temperatuur. Er kan het best geschilderd worden bij een temperatuur tussen de 10 en 20 graden zonder regen, sterke wind of in de volle zon. Daarom is de periode april tot en met september doorgaans de beste tijd om de gevel te schilderen. 

+

Ontdek de prijzen van gevel schilderwerk met offertes

Ben je op zoek naar een schildersbedrijf dat de gevel van je woning kan schilderen tegen een scherpe prijs? Vul dan ons formulier in en kom in contact met diverse specialisten. Vergelijk offertes, ontdek de opties en prijzen en vind de beste deal!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er geschilderd worden?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.