Btw schilderwerk | Welke btw tarieven gelden voor jouw situatie?

De hoeveelheid btw op schilderwerk kan afhankelijk van jouw specifieke situatie flink verschillen. In 2024 ligt het lage tarief op 9% en het hoge tarief op 21%, in dit artikel bespreken we welk tarief voor welke situatie geldt.

omzetbelasting op schilderwerk

Hoeveel btw zit er op schilderwerk in 2024?

Het btw-tarief op schilderwerk is 9% of 21% in 2024. Welk tarief je moet betalen, is afhankelijk van een aantal factoren, bijvoorbeeld van hoe oud je woning is en wat voor werkzaamheden je uit wilt gaan voeren. Wat een schilder kost per uur of per vierkante meter, kan flink veranderen op basis van het btw-tarief dat je moet betalen, afhankelijk van het type klus dat je uiteindelijk gaat doen.

Wanneer betaal je het lage btw-tarief bij schilders?

In de meeste gevallen betaal je het lage btw-tarief bij schilders, het zijn vooral de uitzonderingen waarop 21% btw betaald moet worden. Je kunt gebruik maken van het 9% btw-tarief wanneer je woning minstens 2 jaar oud is en deze permanent bewoond wordt. Enkel in een uitzonderlijk geval zal je gebruik moeten maken van het 21% btw-tarief, bijvoorbeeld bij nieuwe woningen of woningen waar momenteel niet in gewoond wordt. Als je een schilder zwart inhuurt, betaal je helemaal geen btw, maar dit is af te raden. Wat een schilder zwart kost, kan ook nog veranderen, afhankelijk per schilder of per seizoen.

Welke werkzaamheden vallen onder de 9% btw?

Alle werkzaamheden die direct te maken hebben met schilderwerk vallen onder het btw-tarief van 9%. Dit is dus niet enkel het verven zelf, maar ook de voorbereiding van het schilderen en het afwerken, zoals het schuren, afplakken van de ruimte en het schoonmaken achteraf.

BTW op schilderwerk rondom het huis

Materiaal zoals verf en beits vallen onder de regeling

Niet enkel de voorbereiding en afwerking vallen onder het lage btw-tarief, maar ook het gekozen materiaal zoals verf en beits. Denk hierbij aan alle materialen die nodig zijn voor de complete klus, waaronder tape, afwerkingsmaterialen en uiteraard de verf zelf. Dit lage tarief komt dus niet alleen alleen bij de arbeidskosten, maar ook bij de kosten voor het materiaal.

Laag tarief geldt alleen voor particulier

Het lage btw-tarief geldt niet voor zakelijke aanvragers, maar enkel voor particulieren. Verder moet de woning permanent bewoond zijn, in de meeste gevallen zal het vaak zo zijn dat de eigenaar van de woning er zal wonen. Indien de aanvraag door de huurbaas gedaan zal worden, kan er ook gebruik gemaakt worden van het lage tarief, zolang de woning maar door particulieren bewoond wordt. Zakelijke aanvragers en eigenaren van een onbewoonde woning of pand zullen dus het hogere btw-tarief van 21% betalen. Bovendien is het voor beide opties mogelijk om korting d.m.v. een winterschilder te krijgen. Hierdoor bespaar je tot wel 30% van de totale kosten.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Wanneer betaal je het hoge btw-tarief bij schilderwerkzaamheden?

Om zeker te weten onder welk tarief jouw klus valt, is het slim om met de schilder te overleggen. Ook kan je dit in de offerte laten zetten, om zo verrassingen achteraf te voorkomen. Hieronder bespreken we drie situaties waarin het hoge btw-tarief betaald zal moeten worden.

1. Werkzaamheden die te ver van schilderwerk af staan

Werkzaamheden die niet direct met het schilderen of het voorbereiden ervan te maken zullen hebben, vallen onder het hoge btw-tarief van 21%. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het repareren van kozijnen voordat deze geverfd kunnen worden, kitwerk, het vochtvrij maken van ruimtes waar geschilderd gaat worden, het herstellen van de ondergrond, het aanbrengen van glas of het aanbrengen van wrapfolie.

2. Hoog tarief voor zakelijk, bedrijfspand en bedrijven

De regeling voor het lage btw-tarief van 9% geldt enkel voor particulieren die zelf de woning bewonen. Alle zakelijke klussen worden dus gedaan tegen het hogere btw-tarief van 21%. Dit geldt voor bedrijfspanden en woningen die eigendom zijn van iemand anders dan de bewoner van de woning. Wat een schilder kost per uur, is dus niet alleen afhankelijk van de schilder zelf, maar ook van het type klus.

3. Nieuwbouw valt ook onder 21% btw-tarief

Nieuwbouw valt niet onder het lage tarief, omdat deze woningen nog geen twee jaar oud zijn. In deze gevallen kun je vaak het best een lening afsluiten voor de werkzaamheden die uitgevoerd gaan worden, zodat sommige kosten voor het huis schilderen aftrekbaar kunnen zijn.

Vergelijk offertes en bespaar

Ben je benieuwd naar de verschillende mogelijkheden wat betreft btw voor schilderwerk? Vul dan ons formulier in en ontvang offertes op maat. Vergelijk de prijzen van diverse leveranciers en bespaar op de kosten! 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er geschilderd worden?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.