Behang laten verwijderen | Wat kost het en wat is de werkwijze?

Is het behang op de muur in je huidige woning verouderd en wil je een nieuwe laag aanbrengen? Dan kun je je oude behang laten verwijderen door een vakman. Ontdek in dit artikel wat de kosten hiervan zijn, hoe de vakman te werk gaat en wat de voordelen zijn!

verwijderen van behang

Hoeveel kost het om behang te laten verwijderen?

Het laten verwijderen van behang op de muur kost gemiddeld tussen de € 5 en € 12 per vierkante meter. Voor een oppervlakte van 100 vierkante meter betaal je dus tussen de € 500 en € 1.200. Het is onder andere afhankelijk van het oppervlakte en hoe lang het duurt hoeveel de uiteindelijke kosten zijn. 

Welke factoren bepalen de kosten?

Naast het aantal vierkante meters van het oppervlakte zijn er nog andere factoren die de kosten van behang laten verwijderen bepalen. Denk hierbij aan het soort behang dat verwijderd wordt, het aantal lagen, de bereikbaarheid van het behang en of er over het behang op de muur heen geschilderd is. Ook de ondergrond speelt een rol. Behang van gipsplaten verwijderen is bijvoorbeeld lastiger dan behang van een betonnen muur afhalen.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Hoe haal je oud behang eraf?

Er zijn verschillende manieren om behang te laten verwijderen. Dit is afhankelijk van de behangsoort. Wanneer je deze klus uitbesteedt aan een behanger, zal je advies op maat krijgen over de beste methode. We bespreken ze hieronder.

1. Papierbehang eraf halen met water of afstomen

Papierbehang wordt verwijderd met behulp van warm water. Als het behang nat op de muur wordt, komt het papier los en kan het makkelijk van de muur afgetrokken worden. Voor het nat maken van het behang wordt gewoon warm water en een spons gebruikt, maar in sommige gevallen ook een stoomapparaat.

2. Vinylbehang afhalen met behangperforator en stoomapparaat

Vinylbehang verwijderen is een stuk lastiger dan papierbehang. Dit komt doordat dit behangtype een kunststoflaag heeft die beschermt tegen water. Het natmaken van het behang heeft in dit geval dus geen zin. Daarom gebruiken behangers voor deze klus een speciale behangperforator. Hiermee worden gaten gemaakt in het behang, waarna er met een stoomapparaat stoom wordt aangebracht. Door de gaten in het vinylbehang wordt het water opgenomen en kan het behang vervolgens eenvoudiger verwijderd worden. 

3. Glasvezelbehang afkrabben

Glasvezelbehang is ook een behangtype dat moeilijk te verwijderen in. Dit komt doordat eroverheen geschilderd is. Het glasvezelbehang wordt verwijderd door het van de muur af te krabben. Een professionele behanger heeft hier de juiste materialen voor.

4. Vliesbehang verwijderen

Vliesbehang heeft een sterke hechting aan de muur en is daarom ook lastig te verwijderen, net zoals glasvezelbehang en vinylbehang. Ook hiervoor worden daarom kleine gaatjes in het behang op de muur gemaakt met een behangperforator. Zo kan er warm water achter het behang komen en kan het behang losweken. Met een behangspatel kun je het behang vervolgens voorzichtig van de muur afhalen. 

5. Verwijderbaar behang weghalen

Wanneer het behang op de muur nog enigszins nieuw is, kan het zijn dat het om verwijderbaar behang gaat. In dit geval kan het makkelijk weggehaald worden. Aan de onderkant van de muur wordt de rand van het behang losgemaakt met een plamuurmes. Vanuit dit punt kan het gemakkelijk van de muur getrokken worden. 

Muren schoonmaken en lijmresten verwijderen

Nadat het behang verwijderd is, worden de muren schoongemaakt. Er kunnen namelijk nog resten lijm achtergebleven zijn en deze moeten er eerst afgehaald worden voordat er nieuw behang aangebracht kan worden. Voor het verwijderen van de resten lijm gebruikt de behanger een behangafbijtmiddel en een schraper. Is er niet veel lijm achtergebleven? Dan kan er ook gewoonweg een sopje en schoonmaakdoek worden gebruikt voor het verwijderen van de restjes en het stof vrij maken van de muur.

 

plamuurmes voor behang verwijderen

Waarom behang laten verwijderen door een specialist?

Er zijn verschillende redenen waarom het beter is om behang te laten verwijderen door een behangservice. Zoals hierboven besproken, is het bij sommige behangsoorten erg lastig om het van de muur te verwijderen. Een behanger heeft doorgaans jarenlange ervaring en de kennis in huis om de klus op de juiste manier uit te voeren. Daarnaast is de klus sneller klaar en maakt de behanger gebruik van hoogwaardig materiaal. Als je zelf aan de slag gaat, is er bovendien een kans dat je de muur beschadigt. Wil je na het verwijderen van het oude behang direct nieuw behang op de muur aan laten brengen? Dan kun je dit ook direct laten doen in plaats van zelf te behangen. Zo heb je hier geen omkijken naar!

Veelgestelde vragen

Wat is de snelste manier om behang te verwijderen?

+
De snelste manier om behang te verwijderen, is afhankelijk van het soort behang. Verwijderbaar behang weghalen is de snelste manier, omdat je dit gewoonweg van de muur af kan trekken. Ook papierbehang, dat met water verwijderd wordt, kan snel van de muren worden afgehaald.

Wat is er nodig om behang te verwijderen?

+
Voor het verwijderen van behang heb je de juiste tools nodig. De belangrijkste benodigdheden zijn een plamuurmes, spons, emmer, verfkrabber, primer, vloeibare behangverwijderaar, schoonmaakmiddel, afdekzeil en apparaten zoals een stoomapparaat en behangperforator. Je hebt niet voor elk soort behang al deze materialen nodig, dit scheelt per behangsoort en werkwijze.

Kun je over oud behang heen behangen?

+
In sommige gevallen is het mogelijk om een nieuwe laag behang aan te brengen op het oude behang. Niet elk behangtype is hier geschikt voor. Je kunt dan het best kiezen voor vliesbehang of glasvezelbehang, omdat deze sterk zijn. Het is wel belangrijk dat de huidige behanglaag vrij is van luchtbellen en rimpels en dus volledig glad is om behangen te worden. In de meeste gevallen is het daarom toch beter om het oude behang eerst te verwijderen voordat je een nieuwe laag aanbrengt. 

Behang laten verwijderen: kosteloze offertes aanvragen

Wil je behangen laten verwijderen door een vakman en ben je benieuwd naar de gemiddelde kosten? Vraag dan vrijblijvend offertes aan via ons formulier. Ontvang offertes op maat, vergelijk de prijzen en vind de beste deal!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Geschatte m²
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Top!
Voer een geldige bedrijfsnaam in
Prima!
Please enter a valid company VAT
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.