Kosten huis schilderen aftrekbaar | Subsidies en regelingen

Wanneer je je huis wilt gaan schilderen, dan zijn er mogelijk kosten beschikbaar die je af kunt trekken. De meeste kosten zullen niet aftrekbaar zijn, maar er zijn enkele uitzonderingen en manieren om te besparen op de kosten. In dit artikel bespreken we hoe je dit het beste aanpakt.

huis met rekenmachine en verfmateriaal

Welke kosten van schilderwerkzaamheden zijn aftrekbaar?

Helaas zijn de kosten van het schilderen zelf niet aftrekbaar. De enige manier waarop je kosten kan aftrekken bij de belasting is wanneer je een verbouwingslening afsluit voor de kosten die je maakt. Je kunt de financieringskosten hiervan en in sommige gevallen ook een deel van de rente aftrekken.

Valt een schilder inhuren voor de woning verven onder groot onderhoud?

Een schilder inhuren voor schilderwerk valt onder groot onderhoud als je hierbij de hele buitenkant of binnenkant van de woning aanpakt. Voor de aftrekposten maakt het niet uit of het schilderwerk echt groot onderhoud is, maar in de praktijk zul je vaak geen lening afsluiten voor klein onderhoud. Enkel bij grotere klussen kun je dus gebruik maken van het aftrekken van de kosten.

Andere regels gelden na kopen Rijksmonument

In enkele gevallen is er subsidie beschikbaar wanneer je het pand gaat schilderen, dit is bijvoorbeeld bij een Rijksmonument of een ander beschermd monument. Deze subsidie noemen we woonhuissubsidie en kan tussen 1 maart en 30 april aangevraagd worden. Deze regel geeft subsidie voor gevels, gevelkozijnen, monumentale schilderingen en herstelwerkzaamheden. De hoogte van de subsidie zal hierbij 38% van de totale kosten zijn.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Andere manieren om te besparen op de prijzen

Vanuit de overheid zijn er helaas maar weinig opties om te besparen op de schilderkosten, maar toch zijn er verschillende manieren waarop je geld kan besparen wanneer je aan de slag gaat. Laten we hieronder eens kijken naar de mogelijkheden.

Lager BTW tarief bij schilderwerk ouder huis

Wanneer je woning ouder is dan twee jaar en permanent bewoond wordt, dan betaal je slechts 9% btw in plaats van 21% voor al het schilderwerk in de woning. Het lage btw-tarief geldt voor alles wat direct nodig is voor het schilderen, bijvoorbeeld de verf, de voorbereiding en het arbeidsloon. Dit btw-tarief op schilderwerk is enkel geldig voor particulieren.

Goed vergelijken wat de schilder kost per uur of m2

Een tweede manier om kosten te besparen is om goed de verschillende kosten van schilders per uur te vergelijken of de kosten van een schilder per vierkante meter. Wat een schilder kost per uur kan verschillen, waardoor je voor jezelf na moet gaan wat een goede prijs-kwaliteitverhouding is voor jouw specifieke situatie. Kijk hierbij wel verder dan alleen de prijs, let dus ook op recensies en op eventuele extra’s.

Uurtarief winterschilder ligt lager

De laatste optie is om te kiezen voor een winterschilder, want hiermee kun je flink besparen. De winterschilder korting geldt voor winterschilders die vaak actief zijn ongeveer tussen november en maart. In deze periode is er minder vraag naar schilderwerk, waardoor de prijzen lager zullen liggen en bovendien zijn de wachttijden vaak korter. Door te kiezen voor een winterschilder, kun je tot wel 30% goedkoper uit zijn.

huis-schilderen-aftrekbaar-kosten.jpg

Kies altijd voor wit werk

Wanneer we kijken naar schilderwerk, dan zien we wit werk en zwart werk. Zwart werk kan aantrekkelijk zijn om voor te kiezen vanwege de lagere prijs, maar dit is niet verstandig. De kosten van een schilder zwart per uur liggen tot wel 50% lager, in eerste instantie althans. Bij zwart werk kom je namelijk niet in aanmerking voor de eerder genoemde aftrekposten en je hebt geen vangnet om op terug te vallen mocht er iets misgaan. Een professionele en geregistreerde schilder zal onderaan de streep zorgen voor minder kosten.

Vergelijk offertes en bespaar

Ben je benieuwd naar de aftrekbare kosten wanneer je je woning gaat schilderen? Vul dan ons formulier in en ontvang offertes op maat. Vergelijk de prijzen van diverse leveranciers en bespaar op de kosten! 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er geschilderd worden?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.