Vergelijking: nieuwbouw schilderen of vliesbehang aanbrengen? 

De wanden van een nieuwbouwwoning kun je op meerdere manieren afwerken. Zo kun je kiezen om de wanden te schilderen, maar een andere oplossing is om de wanden behangen. Vliesbehang is te verkrijgen in verschillende soorten behang, zoals renovlies behang.

Schilderen of met renovlies laten behangen

Wat breng je aan op de muur van een nieuwbouwhuis?

Je hebt de keuze uit diverse wandafwerkingen voor een nieuwbouwwoning. Zo kun je de wanden schilderen of de wanden laten behangen. Bij nieuwbouwwoningen zit er meestal nog veel bouwvocht in de muren en moet de fundering nog iets inzakken. Hierdoor kunnen scheuren in de muur ontstaan. Houd hier rekening mee bij het kiezen van wandafwerkingen.

Wat is behangklaar?

Wanneer een nieuwbouwhuis opgeleverd wordt, zijn de wanden vaak al behangklaar. Dit houdt in dat de wanden zo strak en glad zijn, dat er alleen nog maar een dunne stuclaag nodig is. Je hoeft niet per se voor behang te kiezen, je kunt de wanden ook gewoon schilderen. 

Wanneer je wel voor behang kiest, kun je gebruik maken van vliesbehang. Dit verstevigt de wanden en zorgt ervoor dat er geen scheuren zichtbaar zijn, ook als die later ontstaan.

Nieuwbouwwoning schilderen

In een nieuwbouwwoning wordt er vaak gebruik gemaakt van glad pleisterwerk. Dit zorgt voor een strak resultaat zonder oneffenheden. Voordat de schilder kan beginnen aan het schilderen van de muren en plafonds in een nieuwbouwwoning moet het pleisterwerk volledig opgedroogd zijn. Het schilderen van muren en plafonds van een nieuwbouwwoning gaan als volgt:

  1. Schoonmaken en scheurtjes opvullen: Een vakman reinigt het pleisterwerk met een zachte borstel en een vochtige doek. Wanneer een schilder gaatjes of scheurtjes tegenkomt, vult hij deze op met plamuursel.
  2. Het aanbrengen van de primer: Hierna brengt de schilder een primer aan op de muren en plafonds. Deze primer zorgt voor een goede hechting tussen de verf en de ondergrond.
  3. De muren en plafonds schilderen: Nadat de primer is opgedroogd, kan de schilder de verf aanbrengen. Het kan zijn dat de schilder meerdere lagen aanbrengt voor een beter resultaat. 

Wat kost het verven van muren en plafonds?

De prijs voor het verven van muren en plafonds is afhankelijk van de soort verf die er gebruikt wordt en hoeveel verf er nodig is. Gemiddeld zijn de kosten tussen de € 7 en € 15 per m².

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Behangen met vliesbehang

Vliesbehang bestaat uit een stevig behang van vlies met een decoratieve laag er bovenop. Het is gemaakt van een papieren of vinyl toplaag. Bovendien is vliesbehang meerdere malen sterker dan traditioneel behang. Waar je wel rekening moet houden met eventuele scheuren in het behang, is dit bij vliesbehang vrijwel onmogelijk. Vliesbehang beschermt de muur ook nog eens en is in verschillende uitvoeringen te verkrijgen.

Wat kost behangen met vliesbehang?

De vliesbehang laten aanbrengen kosten zijn gebaseerd op een aantal factoren, zoals de materiaalkosten en arbeidskosten. In de tabel hieronder zie je de prijs voor behangen per vierkante meter.

KostenPrijs per m2
Wand laten behangen met vliesbehang€ 6 tot € 40
Arbeidskosten€ 2 tot € 10
Materiaalkosten€ 4 tot € 30

Voor een slaapkamer met in totaal 30 m² aan te behangen wanden ben je dus tussen de € 180 tot € 1200 kwijt. 

Voordelen van behangen met vlies

Door de muren met vliesbehang te behangen, profiteer je van een aantal voordelen, zoals:

  • Goedkope optie: Vliesbehang is relatief goedkoop en heeft een lange levensduur.
  • Veelzijdig: Vlies is te verkrijgen in diverse uitvoeringen en kleuren.
  • Eenvoudig te onderhouden: Vliesbehang is makkelijk te onderhouden, omdat het schrobvast is.
  • Duurzaam: Vliesbehang is duurzaam en is bestand tegen beschadigingen.
  • Makkelijk en snel aan te brengen: Je kunt vliesbehang snel en eenvoudig aan laten brengen.
  • Scheurt bijna niet: Doordat vliesbehang een flexibel behang is, kunnen er haast geen scheuren ontstaan en is door deze eigenschap ook ideaal voor nieuwbouwwoningen.

Soorten vliesbehang

Er zijn verschillende soorten vliesbehang. Zo heb je renovlies behang, glasweefselbehang en fotobehang. In de onderstaande alinea’s leggen we uit wat deze vliesbehangen nu precies zijn.

1. Renovlies behang

Renovlies behang is een glad behang, het is zelfs zo naadloos dat het net lijkt op een muur die gestuct is, wanneer het aangebracht wordt door een ervaren schilder. Renovlies is gladder dan ander behang, bijvoorbeeld glasweefselbehang. 

2. Glasweefselbehang

Dit behang is geweven uit glasvezel, heeft een sterk oppervlak en is scheurvast. Door de hoge kwaliteit is glasweefselbehang bovendien stootvast, wat het een uitstekende keuze maakt voor het beschermen van muren. Het voorkomt schade en is daarmee een duurzaam materiaal dat lang meegaat.

De glasweefselbehang kosten kunnen variëren, afhankelijk van de kwaliteit en de hoeveelheid die je nodig hebt, maar door de lange levensduur is het een waardevolle investering. Ook kan glasweefselbehang goed tegen vochtige ruimtes. Hierdoor is het goed toe te passen in de badkamer of in het toilet. Je kunt het toepassen in verschillende ruimtes, zoals gangen, keukens en de woonkamer.

 3. Fotobehang



Fotobehang wordt vaak toegepast wanneer je bijvoorbeeld landschappen of andere kunst op je wanden wilt hebben. Dit type behang is bedrukt met afbeeldingen in hoge resolutie, wat zorgt voor een prachtige en persoonlijke uitstraling in je interieur. Fotobehang is te verkrijgen in verschillende uitvoeringen, zoals vlies- of vinylbehang. Als je niet zeker bent van het zelf aanbrengen, kun je ook overwegen om fotobehang te laten plaatsen door een professional, zodat het perfect en zonder luchtbellen op de muur komt.

Wat is de beste wandafwerking?

Of je ervoor kiest om je nieuwbouwwoning te schilderen of vliesbehang aan te brengen, de beste wandafwerking hangt af van jouw wensen en budget. Om zeker te weten welke wandafwerking nu het beste voor jou is, raden we je aan advies en offertes op te vragen bij een ervaren behanger of schilder. 

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er geschilderd worden?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.