Kosten van gevel keimen | Prijs, uitvoering en voordelen

De gevel keimen zorgt voor een langdurige bescherming van je buitenmuren, die ook erg lang mooi blijft. De minerale verf, die is geïntroduceerd door het Duitse merk Keim, gaat een verbinding aan met de onderliggende muur en versteend. Hierdoor blijven de stenen lang beschermd en voorkom je schimmels, algengroei en vochtproblemen.

muur wordt van keim verf voorzien

Wat kost het keimen van de gevel per m2?

De gemiddelde kosten voor keimwerk ligt tussen de € 25 tot € 40 per vierkante meter. Dit ligt wat hoger dan de prijs per vierkante meter voor de gevel schilderen, die ongeveer € 15 tot € 25 is. De grootste reden waarom keimwerk duurder is dan standaard schilderwerk op de gevel, is de keimverf zelf. Deze is op basis van het mineral silicaat, wat zorgt voor de unieke hechting tussen keimwerk en gevel. In het begin zijn de kosten van dit buitenschilderwerk dus hoger, maar door de lange levensduur en minimale onderhoud ben je uiteindelijk toch goedkoper uit.

Factoren die de prijs beïnvloeden

• Kleur van de keimverf: een andere tint dan de basiskleuren zal meer kosten

• De ondergrond: als er veel reparaties nodig zijn of goed moet worden schoongemaakt, heeft de schilder meer tijd nodig en kost dit meer. Bij een hoge poreusheid van de ondergrond is er ook meer materiaal nodig.

• Bereikbaarheid van de gevel: hoe makkelijker de schilder bij de muren kan, hoe sneller de klus is geklaard. Ook kost het huren van een steiger of ladder extra.

• Totale oppervlakte van de gevel: een grotere gevel betekent een hogere totaalprijs, maar een lagere prijs per vierkante meter.

Hoe keimwerk toepassen op gevel van huis? [Stappenplan]

Het keimen van een gevel werkt over het algemeen hetzelfde als schilderen met standaard verf. Daarentegen zijn er enkele dingen waar extra aandacht aan besteedt moet worden, om een optimaal resultaat te garanderen. Omdat keimwerk zo lang blijft zitten, wil je zeker weten dat het goed hecht en dat je een goede dekking hebt. 

Stap 1. Ondergrond muur voorbereiden

Als eerste moet de ondergrond goed schoon zijn voor je het keimwerk aan laat brengen. Schimmels, algen en andere viezigheid moeten worden weggehaald, anders zullen die dieper de muur in trekken en zijn ze lastig te verdelgen. Test daarna of de muur in kwestie erg poreus is of niet. Een poreuze muur met veel zuigkracht zal veel meer verf nodig hebben, terwijl een muur met te weinig zuigkracht een slechte hechting van het keimwerk zal krijgen. Een goede primer zal allebei deze problemen op kunnen lossen.

Stap 2. Gevel schilderen met keim verf

Het gebruik van keim is niet verschillend van normale muurverf. Het belangrijkste is dat keimverf, door de natuurlijk grondstoffen waaruit het bestaat, sneller droogt dan andere soorten verf. Het is dus slimmer om kleine delen van de muur per keer te verven zodat je nat in nat kunt blijven werken, en niet eerst de randen en kieren te gaan schilderen. De chemische reactie van het verstenen zal beginnen na het drogen. Kies bij een gladde ondergrond voor een vachtroller, en kies een blokkwast wanneer je op een ondergrond met structuur werkt.

Hoelang duurt het keimen van een gevel?

Over het algemeen zal een laag keim een dag duren, inclusief drogen. Wanneer je maar een enkele laag keim nodig hebt, zul je dus na een dag al klaar zijn. Bij meerdere lagen zal het ongeveer evenveel dagen als lagen duren. Wanneer er veel voorbereidend werk nodig is, kan het ook zo zijn dat het een dag langer duurt, maar over het algemeen duurt de voorbehandeling van de ondergrond niet zo lang.

Heb je een vergunning nodig voor keimen?

Je zal in veel gevallen geen vergunning nodig hebben voor keimwerk. Er is alleen een grote uitzondering op deze regel: wanneer je het straatbeeld verandert, moet je een omgevingsvergunning hiervoor aanvragen. Dus als het keimwerk ongeveer dezelfde kleur heeft als de onderliggende muur, kun je bijna altijd gewoon aan de slag. Wil je de kleur van je gevel veranderen met een laag keim? Dan is een vergunning nodig.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Soorten keim verf

Er zijn een aantal verschillende soorten keim verf waar je uit kunt kiezen. Over het algemeen zullen deze dezelfde uitstraling hebben, maar de ondergronden waar ze voor geschikt zijn is anders. Zo kun je de perfecte soort keim vinden voor jouw muur en altijd een mooi eindresultaat krijgen.

  • Royalan: Een van de meest gekozen soorten en kan veel verschillende kleuren krijgen. Royalan kan op alle minerale ondergronden worden gebruikt en kan met kwast, roller en verfspuit worden aangebracht.
  • Soldalan: Een iets verbeterde versie van de Royalan. Deze heeft minder lagen nodig voor eenzelfde dekking en heeft geen voorstrijk nodig, behalve bij sterk zuigende ondergronden. Deze soort is minder geschikt voor donker pigment.
  • Soldalan-ME: Nog veelzijdiger dan de standaard Soldolan en kan ook op pleisterwerk en gevelisolatie worden aangebracht.
  • Granital: Deze keim verf wordt vaak gekozen wanneer je snel algen en mossen op de gevel krijgt. Hierbij is altijd voorstrijk nodig, omdat de hechting hiervan wat lastiger is. 

Voordelen van gevel keimen

De gevel keimen geeft veel voordelen. Niet alleen kies je voor een duurzaam en natuurlijk product met een lange levensduur, je voorkomt ook verdere vochtproblemen in de gevel. Hierbij komt nog dat je weinig onderhoud hoeft te doen, terwijl de keim wel lang mooi blijft door de UV-bestendigheid en hoe kleurvast het product is.

1. Lange levensduur: hoe lang gaat keim mee?

Standaard buitenschilderwerk moet je gemiddeld eens in de 5 à 10 jaar opnieuw verven, anders krijg je snel afbladderende en scheurende stukken die geen bescherming meer bieden. Keimwerk gaat daarentegen tot wel 100 jaar en langer mee, dankzij de verstening. Omdat het echt een deel van de gevel wordt, zal de verf niet loslaten. Door af en toe het keimwerk goed schoon te maken met de juiste schoonmaakmiddelen, kun je een leven lang genieten van het keimwerk.

2. Milieuvriendelijk product

In tegenstelling tot standaard buitenverf, dat vaak op basis van terpentine is (ook wel bekend als alkydverf), is keimverf compleet natuurlijk. Keim is een mengsel van een silicaat, natuurlijke pigmenten en steenmeel als vulstof. Dit zorgt ervoor dat je een extreem milieuvriendelijk product hebt. Door de eerder genoemde lange levensduur hoef je ook niet vaak opnieuw te schilderen, wat het weer duurzaam maakt.

keimwerk wordt met roller op muur aangebracht

3. Dampopen verf

De gevel kan een bron zijn van vochtproblemen in huis. Dit kan gebeuren als het vocht niet naar buiten kan ontsnappen, of wanneer er juist vocht naar binnen lekt. Met keimwerk kun je dit zoveel mogelijk voorkomen, omdat het een hele dampopen verf is. Hierdoor kan je muur blijven ademen, maar heb je wel het voordeel van een waterdichte laag. Deze soort verf kan ook goed tegen zure regen.

Zijn er ook nadelen?

Er zijn ook een aantal nadelen van keimwerk. Zo is het een relatief dure manier van de gevel verven en kun je de keim na het verstenen erg lastig verwijderen. Daarentegen maak je die kosten maar een enkele keer, waardoor dit nadeel alleen geldt voor de initiële investering. Je moet ook rekening ermee houden dat de ondergrond vaak iets van voorbereiding nodig heeft, of dit nou voorstrijk of een schoonmaakbeurt is. Het reinigen van keimwerk moet relatief voorzichtig gebeuren, met een zachte borstel of lage druk, waardoor het vaak slim is om dit uit te besteden.

Keimen gevel kosten: gratis offertes

De gevel keimen kosten zijn dan wel hoog, maar je kunt lang genieten van het uiteindelijke resultaat. Door vrijblijvend offertes op te vragen en te vergelijken kun je de beste deal vinden!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er geschilderd worden?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.