Beste schilderstape | Welke tape werkt het beste?

Schilderstape is een onmisbaar hulpmiddel voor het creëren van strakke lijnen en het beschermen van oppervlakten tijdens het schilderen. Met de juiste tape kun je voorkomen dat verf op de omringende oppervlakten komt. Maar welke schilderstape moet je kiezen? In dit artikel lees je meer over het kiezen van de beste schilderstape voor verschillende klussen!

beste-afplaktape.jpg

Welke afplaktape moet je gebruiken?

Er zijn verschillende soorten schilderstape beschikbaar, elk met unieke eigenschappen die ze geschikt maken voor specifieke klussen. De kleur van de tape geeft vaak een indicatie van waar de tape het best voor gebruikt kan worden. Door de juiste tape te kiezen, kun je ervoor zorgen dat je schilderwerk er professioneel uitziet, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over lijmresten of beschadigingen.

Universele witte schilderstape

De witte schilderstape is de meest gangbare en goedkope optie. Deze tape is gemaakt van crêpepapier en heeft een sterke kleefkracht. Dit maakt het een goede keuze voor de meeste ondergronden, zoals hout, metaal en glas. Echter, omdat de lijm erg krachtig is, moet je deze tape binnen 24 uur verwijderen om te voorkomen dat de lijmresten achterblijven of dat de ondergrond beschadigd raakt. Het is dus een prima optie voor snelle, eenvoudige projecten waarbij je de tape kort gebruikt.

Gele of gouden schilderstape

Gele of gouden schilderstape, vaak gemaakt van rijstpapier, is een stap vooruit ten opzichte van de witte schilderstape. Deze tape is verkrijgbaar in verschillende breedtes, wat handig is voor diverse schildersklussen. Het grote voordeel van deze tape is dat deze tot wel drie maanden kan blijven zitten zonder dat het lijmresten achterlaat of moeilijk te verwijderen is. De kleefkracht is sterk genoeg om goed op de meeste oppervlakten te blijven plakken, maar niet zo sterk dat het de ondergrond beschadigt. Daarnaast is deze tape zowel binnen als buiten te gebruiken.

Paarse afplaktape

De paarse schilderstape is ook van rijstpapier gemaakt, maar heeft een erg lage kleefkracht. Dit maakt hem ideaal voor kwetsbare ondergronden, zoals pas geverfde muren met een goede verf voor binnen. Omdat de kleefkracht erg laag is, is de tape gemakkelijk te verwijderen zonder dat er lijmresten achterblijven. Een nadeel is wel dat deze tape na een dag al zelf kan loslaten en dat hij niet UV-bestendig is. Dit betekent dat je de paarse afplaktape beter niet buiten kunt gebruiken.

Blauwe schilderstape 

Ook de blauwe schilderstape is gemaakt van rijstpapier en heeft een medium kleefkracht. Deze tape is stevig en geschikt voor buitengebruik, omdat hij bestand is tegen UV-licht en tot wel een week buiten kan blijven plakken zonder zijn kleefkracht te verliezen. Hoewel hij goed blijft zitten op de meeste oppervlakten, is hij minder geschikt voor kwetsbare ondergronden. Voor buitenprojecten waarbij je een langdurige bescherming nodig hebt, is deze tape wel een uitstekende keuze.

Kies de goede soort tape voor je klus

Elke schilderstape heeft dus zijn eigen voordelen en nadelen, afhankelijk van de klus waarvoor je hem wil gebruiken. Paarse en blauwe tape zijn specifiek bedoeld voor bepaalde klussen, terwijl de gele en witte tape voor algemener bruikbaar zijn. Door de juiste tape en de juiste maat te kiezen, kun je ervoor zorgen dat je schilderwerk er strak en professioneel uitziet. Zo kun je gegarandeerd een goed resultaat krijgen.

Welke afplaktape op geverfde muur?

Voor vers geverfde muren is het belangrijk om een tape te kiezen die geen schade veroorzaakt of verf van de muur trekt. De paarse tape is hiervoor de beste optie vanwege de lage kleefkracht. Voor muren die al enige tijd geleden zijn geverfd, zijn de gele tape voor binnen en de blauwe tape voor buiten de beste keuzes. Deze tapes blijven goed zitten zonder de verf te beschadigen.

Ook afplakken bij buiten schilderen



Bij zelf binnen schilderen wil je echt scherpe lijnen hebben omdat je er dagelijks tegenaan kijkt. Naast een strakke afwerking is het ook interessant om de kosten te overwegen als je besluit zelf aan de slag te gaan. De kosten voor het zelf schilderen van je huis binnen kunnen variëren, afhankelijk van de verfkwaliteit, de benodigde materialen zoals kwasten en afplaktape, en de grootte van de ruimte.

Echter is het ook bij buiten schilderen verstandig om oppervlakten af te plakken, vooral als je met goede buitenverf werkt. Dit is extra belangrijk wanneer je een verfspuit gebruikt, omdat je dan gemakkelijk per ongeluk oppervlakken kunt raken die je niet wilt verven. Goede afplaktape kan helpen om dit te voorkomen en ervoor te zorgen dat je buitenprojecten net zo netjes worden afgewerkt als binnenshuis.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Wanneer moet je de schilderstape verwijderen?

Het verwijderen van schilderstape op het juiste moment is belangrijk om scherpe lijnen en een nette afwerking te garanderen. De beste tijd om schilderstape te verwijderen is wanneer de verf nog nat is. Dit voorkomt dat de verf scheurt of dat er lijmresten achterblijven. Als je wacht tot de verf volledig droog is, loop je het risico dat de tape vast komt te zitten of dat de verf meegetrokken wordt.

Hoe lang kun je schilderstape laten zitten?

Hoe lang je schilderstape precies kan laten zitten, is afhankelijk van de soort tape. Witte moet binnen 24 uur verwijderd worden om te voorkomen dat de lijm te sterk hecht aan het oppervlak. Gele tape kan daarentegen drie maanden blijven zitten. Paarse en blauwe tape hebben de neiging om vanzelf los te laten als ze te lang blijven zitten.

Hoe kun je het beste de afplaktape verwijderen voor strakke lijnen?

Om strakke lijnen te behouden bij het verwijderen van schilderstape, is het belangrijk om de tape voorzichtig te verwijderen. Trek de tape langzaam en gelijkmatig van het oppervlak af in een hoek van ongeveer 45 graden. Zorg ervoor dat de loshangende tape niet terug op het oppervlak komt, omdat dit verf kan achterlaten of de pas geschilderde verf kan beschadigen.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er geschilderd worden?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.