Alles wat je moet weten over afwasbare muurverf

Misschien heb je er wel eens van gehoord: afwasbare muurverf. Afneembare verf wordt ook wel afwasbare verf genoemd. afwasbare muurverf is perfect voor plaatsen in huis waar snel vlekken kunnen ontstaan. afwasbare muurverf is bijzonder goed bestand tegen schoonmaken. Dit betekent dat de verf gemakkelijk schoongemaakt kan worden. Zo kunnen vlekken gemakkelijk verwijderd worden zonder de verf te beschadigen. Hierdoor is het niet meer te zien dat er ooit een vlek op de verf zat. Deze handige eigenschap is de reden dat afwasbare muurverf vaak in keukens gebruikt wordt. Dit is de meest voorkomende plaats in je huis waar dit soort ongelukken kunnen gebeuren. Een hete, rode saus of een niet goed functionerende mixer kunnen snel een lelijke vlek veroorzaken. Dankzij afwasbare muurverf behoort dit nu tot het verleden!

afneembare verf

Wat is afwasbare muurverf?

afwasbare muurverf is ideaal voor schilderwerk op plaatsen waar snel ongelukken kunnen gebeuren. Het zou immers zonde zijn als je een vlek op de muren hebt die je niet kunt verwijderen. Maar wat is het dat afwasbare muurverf zo goed bestand tegen schoonmaken maakt? Hierbij moeten we rekening houden met de volgende aspecten. Verf kan voor reiniging doeleinden in drie categorieën verdeeld worden. Deze categorieën noemen we schrobklasses. Als je zeker weet dat de muren nooit aangeraakt zullen worden, kies je het beste een verf met een schrobklasse van 3. Deze opties zijn niet namelijk niet meer schoon te krijgen. Verven met een schrobgraad van 2 zijn gemakkelijker schoon te maken, maar hardnekkige vlekken zijn nog steeds niet te verwijderen. Wil je dat je verf vlekvrij is? Kies dan een verf met een schrobklasse van 1. Onder deze categorie vallen afneembare muurverven.

Wat is een schrobklasse?

Misschien ben je nog niet helemaal bekend met de verschillende schrobklasses die er zijn. Een schrobklasse is een cijfer dat aangeeft hoe goed verschillende soorten verf tegen schoonmaken en schrobben bestand is. Als je verf hebt met schrobklasse 1, dan is deze verfsoort erg goed geschikt om schoongemaakt te worden. Een verfsoort met een schrobklasse van 3 is juist niet geschikt om schoongemaakt te worden, de verf wordt in dit geval namelijk beschadigt, waardoor de verf los zal laten. afwasbare muurverf valt altijd onder schrobklasse 1.

Het schoonmaken van afwasbare muurverf

Als je een schoonmaak bestendige muurverf hebt aangebracht van schrobklasse 1, zal die na twee weken volledig schoonmaak bestendig zijn. Om de muren schoon te maken, kun je het beste een beetje water en een zachte doek gebruiken. Je kunt ook de zachte kant (dus niet de schuurkant) van een spons gebruiken. Een tip is om een emmertje water in de buurt te houden, zodat je de zachte doek met regelmaat in water kunt drenken. Is het een blijvende vlek die maar niet weg lijkt te gaan? Probeer de muur dans eens te wassen met een sopje met een mild schoonmaakmiddel.

Blijft afwasbare muurverf mat na het schoonmaken?

Als je een muur met afneembare muurverf hebt geschilderd, wil je natuurlijk wel dat deze dezelfde uitstraling als voor het schoonmaken blijft houden. Als je afwasbare muurverf hebt afgenomen, gaat de verf glanzen door het vocht. Als de kalk die in de muurverf aanwezig is niet beschermd wordt, is er een kans dat water en vuil de verf binnen kunnen dringen. In dit geval kan er, meestal door vet, een glanzende laag achterblijven op de muur. Gelukkig is dit bij afwasbare muurverf niet het geval, aangezien de verf beschermd is tegen vlekken en vuil. Na het afnemen zal de natte vlek gewoon weer netjes opdrogen en blijft de uitstraling van de muur gewoon glad. Je zal nooit zien dat er een vlek op de muur heeft gezeten.

afwasbare muurverf overschilderen

Wil jij graag jouw afneembare muren opnieuw gaan verven? Ondanks dat hoogwaardige afneembare muurverf jarenlang mooi blijft, kan het natuurlijk zo zijn dat jij jouw muren van een nieuw kleurtje wilt voorzien. Gelukkig is dit zeker mogelijk! Vaak wordt er aangenomen dat de nieuwe verf niet goed zal hechten vanwege de oude verflagen, maar gelukkig is dit niet het geval. Afneembare muurverven zijn gebaseerd op dezelfde basis als andere soorten muurverf. Je kunt de oude afwasbare muurverf gemakkelijk overschilderen. Het belangrijkste is dat je je van tevoren voorbereidt. Verf hecht immers het best op een oppervlak dat goed schoon is. Maak de muur dus van tevoren eerst schoon met een niet vet schoonmaakmiddel. Zorg er ook voor dat al het stof van de muur verwijderd is. De muur moet wel volledig droog zijn voordat je begint met het aanbrengen van de nieuwe muurverf.

De voordelen van afwasbare muurverf

Aan afneembare muurverf zitten verschillende voordelen verbonden. Het grootste voordeel is natuurlijk dat je de muur makkelijker schoon kunt maken en vlekken kunt verwijderen. Een muur die is voorzien van een gewone laag verf is altijd erg lastig om weer schoon te krijgen. De vlekken trekken vaak snel in de verf, waardoor je deze er met geen mogelijkheid meer af kunt vegen. Ga je toch door met het schrobben en het boenen van de vlek? Dan loop je de kans om de muur te beschadigen en de volledige verflaag van de muur te schrobben. Gelukkig is dit bij afneembare muurverf niet het geval. Wat de vlek ook is, met afneembare muurverf is de muur altijd eenvoudig weer met een vochtige doek schoon te maken. Zelfs hardnekkige vlekken, zoals wijnvlekken, vlekken die zijn ontstaan door rode saus of vlekken die zijn ontstaan omdat er een kopje koffie tegen de muur is gevallen zijn gewoon weer van de muur te verwijderen. Hierdoor blijft jouw muur er mooi strak en mat uitzien, hoe vaak je het oppervlak van de muur ook moet reinigen. Het is wel belangrijk dat je de afwasbare muurverf voldoende laat doordrogen voordat de verf effectief is en afgenomen kan worden. Meestal is dit tot 30 dagen.

afwasbare muurverf

Waar kun je afwasbare muurverf allemaal gebruiken?

Afneembare muurverf wordt vooral in kamers die je graag goed schoon wilt houden gebruikt. Daarom vind je afwasbare muurverven vooral in keukens en in badkamers. Vocht en vlekken hebben geen invloed op de verf en kunnen gemakkelijk van de muur verwijderd worden. Je kunt afneembare muurverf naast in de keuken of in de badkamer ook in veel andere ruimtes in de woning gebruiken. Denk hierbij aan de kinderkamer, de hal en zelfs de woonkamer.

Afneembare muurverf in de keuken

Hoewel ongelukjes in elke kamer van het huis kunnen gebeuren, tonen statistieken aan dat de keuken de meest voorkomende plaats is waar muurverf bevlekt raakt. De reden hiervan is heel eenvoudig: hier wordt gekookt. Je hebt vast wel eens meegemaakt dat je de tomatensaus te lang liet sudderen, waardoor er spetters zijn ontstaan. Het resultaat is rode vlekken op de muur. Afneembare muurverf zorgt er gelukkig voor dat zulke vlekken geen problemen meer veroorzaken. Je kunt een laag verf gemakkelijk schoonmaken zonder dat er vlekken in de verf achterblijven. De verflaag blijft hierbij volledig onbeschadigd. Dat is het voordeel van afneembare keukenverf. Als afneembare keukenverf niet de gewenste oplossing is, is het misschien een idee om je keuken te laten spuiten.

afwasbare muurverf in de badkamer

Dankzij afneembare muurverf kun je je eigen ontspannende badkamer creëren met mooie muurkleuren die prachtig staan bij de inrichting van de badkamer en die tegelijkertijd ook eenvoudig schoon te maken zijn. afwasbare muurverf is goed tegen vocht bestand, waardoor er geen vochtvlekken op de muur zullen ontstaan. Dit maakt afwasbare muurverf ideaal om in de badkamer te gebruiken. Badkamers zijn de kamers met de hoogste luchtvochtigheid, dus hebben ze eigenlijk standaard afwasbare muurverven nodig.

afwasbare muurverf in de kinderkamer

Kinderen vinden het heerlijk om met kleurpotloden en krijtjes aan de slag te gaan. Helaas belanden de kleurrijke tekeningen vaak op de muur. Niet ieder kind heeft door dat je niet op de muren mag kleuren of schilderen en daarnaast kan de muur ook vaak per ongeluk beschadigd worden door vuil. Daarom is afneembare muurverf ook ideaal om in de kinderkamer te gebruiken. Zeker als je voor een leuke kleur afneembare muurverf kiest die de kinderkamer erg vrolijk en gezellig uit laat zien. Je hoeft je hierdoor niet meer zo druk te maken over de muren en eventuele beschadigingen aan de muren, dankzij afneembare muurverf verdwijnen vlekken als sneeuw voor de zon.

afwasbare muurverf in de gang

Nog een plaats in huis waar sneller dan gewoonlijk vlekken op de muur ontstaan is de gang. Dit geldt vooral voor de muur waar jassen aan de kapstok hangen. Jassen worden niet altijd goed schoongehouden en deze vlekken kunnen helaas ook op de muur terecht komen. afwasbare muurverf kan deze problemen voorkomen. De gang is ook een plaats waar kinderen soms snel even hun schoenen proberen uit te trekken. Als deze schoenen per ongeluk in contact komen met de muren, kunnen ernstige vlekken het gevolg zijn. Met afwasbare muurverf blijven de muren in de gang er goed uitzien. afwasbare muurverf is ook geschikt om gipsplaten te schilderen.

Ontdek hier tips hoe je een huis wit kan schilderen.

afneembare verf

inhuren

Je kan ervoor kiezen om een een schilder te zoeken of een goed schildersbedrijf te vinden.

Kosten per uur

In de onderstaande tabel kun je de gemiddelde prijs per uur bekijken:

Wat kost een schilder?Kosten per uurKosten per m²
Buiten schilderwerk hout€55 per uur€25 per m² – €45 per m²
Buiten schilderwerk muur€55 per uur€15 per m² – €25 per m²
Binnen schilderwerk hout€50 per uur€20 per m² – €40 per m²
Binnen schilderwerk muur sauswerk€50 per uur€7 per m² – €15 per m²
Binnen schilderwerk muur spuitwerk€45 per uur€5 per m² – €10 per m²

Benodigdheden

Naast de verf heb je natuurlijk nog meer nodig. Let erop dat je van het ene er maar 1 nodig (Sint Marc) terwijl je van het andere er meer nodig hebt.

Verf benodigdhedenPrijs
verfKwast€3,99
verfRoller€5,99
verfSint Marc€5,69
verfKit€2,99
verfSchilderstape€2,79
verfSchuurpapier€3,19
Totaal€24,64

Veelgestelde vragen

Welke verf kun je schoonmaken?

+
Alle (afwasbare) verven in de test zijn soorten voor binnen en dus op waterbasis. Een paar voorbeelden zijn Sigmapearl Clean, Trae Lyx Natural Finish en Sikkens Projecttex.

Hoe maak je afwasbare verf schoon?

+
Verf met schrobklasse 1 schoonmaken, is makkelijk te doen met water en een borstel. Deze verf wordt veel gebruikt in ruimtes die regelmatig worden schoongemaakt zoals keukens. Verf met schrobklasse 2 is al iets minder goed te reinigen maar met een natte doek is het meeste vuil nog wel te verwijderen.

Hoe krijg ik geen vel op de verf?

+
Als je geen vel op je verf wil moet je er voor zorgen dat er zo min mogelijk lucht in het afgesloten verfblik zit. Het is dus belangrijk om een verfblik tot minimaal 75% te vullen. Hierdoor heeft de lucht die in het blik zit bijna geen tot heel weinig kans om een vel te veroorzaken op de verf.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er geschilderd worden?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.