Gestucte muren verven | Handig Stappenplan en Tips

Heb jij gestucte muren die je graag wil verven? Het verven van gestucte muren is niet heel moeilijk en kan makkelijk zelf gedaan worden. Hierbij is het wel belangrijk dat je van tevoren de juiste voorbereidingen treft, zodat je kunt genieten van een mooi eindresultaat dat nog jaren mooi blijft. Denk hierbij aan het kiezen van de juiste verf, het voorstrijken van de muren en het schilderen zelf.

schilderen van gestucte muren

Als je een gestucte muur wilt gaan verven, zijn er enkele handige tips waar je mee rekening kunt houden. Daarnaast geven wij ook een uitgebreid stappenplan voor het verven van de muur. Hierdoor kan het eigenlijk niet fout meer gaan!

Latexverf

Veel mensen kiezen er bijvoorbeeld voor om hun stucwerk met latex muurverf te gaan schilderen. Latex muurverf heeft als voordeel dat het na het opdrogen voor een waterdichte laag op de muur zorgt.

Mochten er vlekken op de muur ontstaan of mocht je last hebben van ander vuil, dan kun je dit makkelijk met een spons en wat water weer afnemen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat de verf los zal laten.

Gestucte muren verven in enkele stappen

Het verven van gestucte muren begint altijd met een goede voorbereiding. Hoe beter jij de voorbereidingen treft, hoe makkelijker het verven en hoe mooier het eindresultaat. Behangklare muren verven is helaas niet mogelijk, maar gestucte muren kun je prima schilderen.

Vaak ben je meer tijd kwijt met het voorbereiden van het stucwerk dan het verven zelf. Bereken vooraf hoeveel liter verf per m2 nodig is. Benieuwd naar het stappenplan? Lees dan snel verder!

Stap 1: Plak alles goed af

De eerste stap van het verven van gestucte muren is het goed afplakken. Er is niets zo vervelend als na een dagje geschilderd te hebben te ontdekken dat er op de vloer en op de meubels allemaal verfspetters zitten. Deze krijg je er vaak erg moeilijk, of in het ergste geval helemaal niet, af. Daarom is het verstandig om alles goed af te plakken met afplaktape en folie.

Dit afplakken is meestal niet het leukste klusje, maar is toch een heel belangrijk onderdeel. Zo heb je er na het verven erg veel profijt van omdat alles netjes blijft en weer mooi tevoorschijn komt.

Vloer afplakken

Je kunt de vloer afplakken met een dun laagje plasticfolie. Let er hierbij wel goed op dat er makkelijk lucht onder kan komen, waardoor de plastic laag op kan bollen. Daarnaast kan plasticfolie ook snel kapot gaan, waardoor het verstandig is om het folie in een dubbele laag neer te leggen.

Je kunt er ook voor kiezen om een stucloper neer te leggen. Hierdoor is het wat makkelijker om alles strak af te plakken.

Bij het afplakken hoort ook het afplakken van de stukken die niet geverfd mogen worden. Denk hierbij aan de plinten en de randen van de muur. Dit doe je met speciale afplaktape. Zorg ervoor dat de tape breed genoeg aangebracht wordt of breng eventueel meerdere stroken tape aan.

Stap 2: Ontvet de muren

De volgende stap is het ontvetten van de muren. Je wilt natuurlijk dat de verf wel goed dekt en dat je lang van het eindresultaat kunt genieten. Om ervoor te zorgen dat de verf goed op jouw gestucte muur blijft hechten, is het belangrijk dat de muur van tevoren goed schoongemaakt wordt en dat eventuele vetvlekken verwijderd worden.

Je ontvet de muur door de muur schoon te maken met speciale ontvetter. Meng deze ontvetter in wat lauwwarm water en breng dit vervolgens aan op de muur. Na afloop laat je de muur volledig drogen voordat je doorgaat naar de volgende stap.

Stap 3: Gebruik eventueel een fixeermiddel

De  ondergrond speelt bij het verven een zeer belangrijke rol. Het kan zijn dat jouw gestucte muur erg poederend is of wit afgeeft. Is dit het geval? Dan is het aan te raden om een speciaal fixeermiddel te gebruiken.

Dit fixeermiddel zorgt ervoor dat je de ondergrond voorbereid op het schilderen en dat er geen poeder of wit meer van de muur af kan komen. Het voordeel van het fixeren van de muren is dat je daarna geen voorstrijk meer hoeft te gebruiken. Het is dus altijd óf fixeermiddel óf voorstrijk.

Stap 4: Zorg dat oneffenheden verwijderd worden

Het is belangrijk dat het stucwerk zo egaal mogelijk is voordat je de verf aan gaat brengen. Zitten er gaatjes, scheuren of gleuven in de muur? Dan kun je deze dichten met een speciale muurvuller.

Deze muurvuller kun je aanbrengen met een plamuurmes en laat je na afloop ook weer volledig drogen voordat je doorgaat naar de volgende stap.

Het handige van een gestucte muur schilderen is dat je overal goed bij kan. Het is een stuk makkelijker dan bijvoorbeeld een dakkapel schilderen.

Stap 5: Tijd om te schuren

Je kunt de oneffen plekken in de muur schuren en eventueel ook de rest van de muur even schuren. Door de muur te schuren weet je zeker dat jouw gestucte muur helemaal klaar is voor de eerste laag verf.

Schuurpapier is in verschillende korrelgroottes verkrijgbaar. Begin altijd met een ruwe korrel en eindig met een fijne korrel voor het mooiste resultaat.

Stap 6: Voorstrijken

Als je gewone muren gaat voorbereiden, doe je dit meestal met een primer of een grondverf. Bij gestucte muren hebben we het over het voorstrijken van de muren. Er zijn verschillende soorten voorstrijk verkrijgbaar die speciaal gemaakt zijn voor gestucte muren.

Met het voorstrijken van de muren zorg je ervoor dat de zuigende werking van de gestucte muur stop. Hierdoor kan de verf beter aan de muur hechten en zal het niet in de muur trekken. Heb je een fixeermiddel gebruikt? Dan hoef je dus geen voorstrijk te gebruiken.

Stap 7: Het verven van de muren

Na al deze stappen is de voorbereiding helemaal klaar. Meestal kost de voorbereiding het meeste werk, maar het einde is gelukkig in zicht. Als je gaat beginnen met het verven van de gestucte muren is het belangrijk dat je goed op de klok blijft letten.

Voornamelijk de droogtijden van het eventuele fixeermiddel, de voorstrijk en de muurverf zijn erg belangrijk. Hier dient dus goed rekening mee gehouden te worden.

Het kan natuurlijk zo zijn dat je gemotiveerd bent om de muren gelijk te gaan verven zodra je denkt dat de muur droog is, ondanks dat de droogtijd nog niet officieel voorbij is. Wij raden aan om toch echt te wachten totdat je zeker weet dat de droogtijd verstreken is, voordat je begint met verven.

Je voorkomt hierdoor dat je aan het einde voor vervelende verrassingen komt te staan en dat het eindresultaat toch niet zo is als je verwacht had.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Begin met de randen

Is de droogtijd verstreken? Dan kun je beginnen met het aanbrengen van de muurverf. Het schilderen van een gestucte muur is vrijwel hetzelfde als het schilderen van een gewone muur. Zo begin je altijd met het verven van de randen. Zorg ervoor dat je een rand aanbrengt van ongeveer 55 centimeter.

Hierdoor gaat het schilderen wat makkelijker als je eenmaal met de roller aan de slag gaat en hoef je niet bang te zijn dat je per ongeluk te dicht bij de rand komt. Het verven van de randen doe je altijd met een kwast. Zitten er stopcontacten op de muur? Zorg dan dat je deze ook van een rand voorziet.

Na het verven van de randen is het tijd om met een roller aan de slag te gaan. Werk met een roller altijd van boven naar beneden. Hierdoor voorkom je dat er druppels verf over de muur naar beneden rollen die je vergeet weg te halen. Breng nooit te veel en ook nooit te weinig verf in één keer aan.

De roller moet niet druipen van de verf, maar je wilt ook niet dat er plekken overgeslagen worden doordat er niet voldoende verf op de roller zit.

Stap 8: Verwijder de afplaktape

Is de muur helemaal geverfd? Dan kun je de afplaktape verwijderen. Het is belangrijk dat de afplaktape gelijk na het verven verwijderd wordt, als de verf nog nat is. Hierdoor voorkom je dat er verf van de muur getrokken wordt en zorg je ook gelijk voor mooie strakke lijnen.

Je kunt na de droogtijd natuurlijk nog een laag verf aanbrengen, bijvoorbeeld om de verf beter te laten dekken. Je brengt dan opnieuw afplaktape aan en verwijderd deze ook gelijk na het verven weer. De kwasten en de rollers kun je het beste afspoelen met lauwwarm water en daarna hangend bewaren om de kwaliteit van de kwasten en de rollers zo hoog mogelijk te houden.

Als je er niet zeker van bent dat je de gestucte muren zelf mooi kunt schilderen is het slim om een schildersbedrijf in te schakelen.

Handige tips voor het verven van gestucte muren

Er komt dus veel kijken bij het verven van een gestucte muur. Om het verven nog wat makkelijker te maken, hebben wij nog enkele handige tips. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om tijdens het verven van een gestucte muur geen pauze te nemen. Hierdoor worden eventuele kleurverschillen voorkomen.

Voldoende ventilatie

Zorg er tijdens het verven voor dat de ruimte altijd goed geventileerd wordt en houdt ook de temperatuur goed in de gaten.

Het is aan te raden om altijd tussen de 10 en 20 graden te schilderen.

Hou rekening met de temperatuur

Als de temperatuur te warm is zal de verf namelijk te snel drogen en als de temperatuur te koud is droogt de verf juist langzamer. Dat zien we ook bij binnendeuren schilderen.

Onze laatste tip is om altijd voldoende verf te kopen. Je kunt beter te veel dan te weinig kopen, anders moet je tussendoor naar de winkel om nieuwe verf te halen.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er geschilderd worden?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.