Dorpels verven | Tips en handige informatie om te weten
Heb jij een dorpel die je graag wilt verven? Bijvoorbeeld in de badkamer of bij de voordeur? Dan wil je natuurlijk weten hoe je dit het beste kunt doen.
Wat is een dorpel?
Een kozijn of een raamwerk heeft altijd een boven- en onderkant. Dit noemen we de dorpel. De bovenste kant wordt ook wel een bovendorpel genoemd en de onderste kant wordt ook wel een onderdorpel genoemd.
De onderdorpel wordt meestal een drempel genoemd en is een kleine verhoging om het gat tussen de deur en de vloer te kunnen dichten. Vaak bevindt een deur zich een klein stukje boven de vloer, waardoor er een kier ontstaat. Met een dorpel is deze kier netjes gesloten.
Meestal wordt de dorpel uitgevoerd in de materialen waar het kozijn van is gemaakt, zoals hout, aluminium, kunststof of natuursteen. Zo zie je veel houten dorpels bij de deuren in het huis en zie je vaak een natuurstenen dorpel in de badkamer of bij de voordeur. Ook betonnen dorpels komen buitenshuis veel voor.
Dorpels in nieuwbouwwoningen
Voor dorpels in nieuwbouwwoningen geldt er een maximale drempelhoogte van 20 millimeter voor iedere toegang in de woning. Ook voor de route vanaf de openbare weg naar de woning geldt de regel van 20 millimeter.
Doordat een dorpel in een nieuwbouwwoning nooit hoger is dan 20 millimeter is de woning altijd goed toegankelijk voor iedereen, ook mensen met een rollator of een rolstoel.
In nieuwbouwwoningen heb je dus altijd te maken met lage dorpels, waardoor er over het algemeen minder geverfd hoeft te worden.
Dorpels van verschillende materialen verven
Je hebt de binnendeuren geschilderd en het resultaat is mooi en strak geworden. Dan is het toch zonde als de dorpel eronder er niet meer zo goed uitziet. Tijd om de dorpel te schilderen!
De manier van het verven van een dorpel is afhankelijk van het materiaal. Ieder materiaal heeft zijn eigen voorbereidingen nodig en ook een andere verfsoort. Je kunt hiervoor een schildersbedrijf inschakelen, maar de klus is ook prima zelf uit te voeren.
Om jou te helpen bij het verven van deze verschillende materialen hebben wij de meest voorkomende materialen voor je op een rijtje gezet, samen met handige tips voor het verven van het materiaal!
Natuurstenen dorpels verven
In de badkamer en soms ook in de woonkamer komt vaak een natuurstenen dorpel voor. Hoe langer de stenen dorpel er ligt, hoe meer vuil, zeepresten en kalk erop kan zitten. Vaak zijn deze gebruikssporen bijna niet meer weg te krijgen, ook niet als je lang aan het boenen bent.
Je kunt er in dit geval voor kiezen om de natuurstenen dorpel te verven. Als je besluit om de natuurstenen dorpels te gaan verven is het belangrijk dat je de klus op de juiste manier aanpakt. Alleen dan kun je van een mooi eindresultaat genieten.
Verschillende soorten natuursteen
Er zijn verschillende soorten natuursteen waarvan jouw dorpel gemaakt kan worden. Zo kan jouw dorpel bijvoorbeeld van leisteen of graniet gemaakt zijn.
Iedere soort natuursteen heeft zijn eigen behandeling nodig, waardoor je altijd goed op de producten die je gebruikt moet letten.
Stappenplan natuurstenen dorpel verven
De eerste stap is altijd het schoonmaken van de dorpel. Hiervoor gebruik je een speciale reiniger die gemaakt is om op natuursteen gebruikt te worden. Dankzij deze reiniger zal de coating van de natuursteen afgaan. Zorg er na het schoonmaken voor dat de dorpel volledig opgedroogd is voordat je verder gaat.
De volgende stap is het oppervlak van de natuurstenen dorpel te schuren. Daarna is het tijd om de dorpel te primen. Met een primer zorg je ervoor dat de verf beter aan de natuursteen blijft hechten. Vergeet hierbij niet de voegen mee te nemen.
Een laag primer
Je kunt de primer het beste aanbrengen met een goede kwast en een roller. Je hoeft altijd maar één laag primer aan te brengen voordat je door kunt gaan met het aanbrengen van de verf. Zodra de primer aangebracht is zal ook deze weer goed moeten drogen voordat je verder gaat met de volgende stappen.
De volgende stap is het aanbrengen van een coating die voor natuursteen geschikt is. Je kunt ervoor kiezen om de natuursteen in een kleur te verven, dan kies je voor een colorcoat, of je kiest ervoor om de natuursteen zijn eigen kleur te laten behouden.
Zwarte dorpel
Vaak staat het erg mooi om de natuurstenen dorpel zwart te maken, aangezien dat er erg stijlvol uitzien. Daarnaast kun je natuurlijk ook voor een andere kleur kiezen die goed bij jouw interieur staat.
Houten dorpels verven
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jouw dorpel van hout gemaakt is. Hout wordt veel gebruikt voor kozijnen, waardoor vaak ook de dorpels van hout gemaakt zijn. Bij houten dorpels kan de dorpel gemaakt zijn van verschillende houtsoorten.
Daarnaast kan de houten dorpel ook al van een verflaag voorzien zijn. Wat de houtsoort ook is, vaak moet je dezelfde stappen uitvoeren voor het verven van een houten dorpel. Is jouw dorpel voorzien van een oude verflaag? Dan zal deze eerst verwijderd moeten worden.
Stappenplan houten dorpel verven
De eerste stap van het verven van een houten dorpel is het schuren van de dorpel. Schuur altijd met een middel grof of fijn schuurpapier als de dorpel nog niet eerder geschilderd is. Je kunt het schuren met de hand doen of je gebruikt een handschuurmachine.
Poets na het schuren al het stof met een zachte borstel weg en neem het oppervlak met een vochtige doek af. Vervolgens plak je de randen af voordat je gaat schilderen. Dit doe je met behulp van afplaktape.
Een laag grondverf
Zet vervolgens de houten dorpel in de grondverf met een ronde kwast. Alle stukken blank hout en de gerepareerde delen moeten in de grondverf gezet worden. Zodra de grondverf helemaal droog is, schuur je de dorpel normaals met een fijne schuurpapier (korrel 320).
Ontvet de kozijnen ook met behulp van een sopje en een ontvetter en neem het oppervlak daarna nog een keer af met wat schoon water. Zitten er oneffenheden in de dorpel? Dan kun je deze opvullen met plamuur.
Afkitten
Daarna is het tijd om met acrylaatkit alle naden en kieren weg te werken. Je kunt overtollige kit met een vochtige doek verwijderen of je gebruikt je vinger. Na het aanbrengen van de kit moet deze eerst goed drogen voordat je de dorpel gaat schilderen.
Breng op de gekitte delen een laagje extra grondverf aan en schuur dit ook opnieuw zodra de grondverf droog is. Nu is het tijd om de dorpel met acryllak of alkydverf te verven. Je begint met de hoeken en de randen en vervolgens schilder je de lange delen in lange halen.
Je kunt het geheel narollen met een smalle verfroller. Zodra de eerste laag goed droog is kun je deze opnieuw licht opschuren met een fijn schuurpapier en een tweede laag aanbrengen. Een tip is om de afplaktape altijd te verwijderen als de verf nog nat is.
Kunststof dorpels verven
Het kan ook zo zijn dat de dorpels in jouw woning gemaakt zijn van kunststof. Kunststof heeft als voordeel dat het erg lang mee gaat en erg onderhoudsvriendelijk is. Daarnaast hoeft kunststof ook eigenlijk niet geverfd te worden.
Wil jij jouw kunststof dorpel toch van een ander uiterlijk voorzien? Dan is het wel mogelijk om deze te verven.
Stappenplan kunststof dorpel verven
Het stappenplan van het verven van een kunststof dorpel is eigenlijk hetzelfde als die van een houten dorpel. Je begint alleen nu met het ontvetten van de dorpel. Dit doe je met ontvetter, wat water en een spons.
Vervolgens gebruik je afplaktape om de randen van de dorpel netjes af te kunnen plakken.
Schuren met fijn schuurpapier
Schuur vervolgens de kunststof dorpel lichtjes op met een fijn schuurpapier en veeg het stof weer weg met een zachte borstel en een vochtige doek. Vervolgens ontvet je de dorpel nog een keer zoals bij de eerste stap.
Na het ontvetten breng je een laag grondverf aan. Meng de grondverf eerst god door deze te roeren met een roerhoutje en breng vervolgens voldoende grondverf aan. Laat de grondverf goed drogen voordat je doorgaat naar de volgende stap. Nadat de grondverf droog is schuur je de dorpel nog een keer lichtjes op met een fijn schuurpapier.
Lakken
Daarna is het tijd om de eerste laag lak dun aan te brengen. Je begint ook hier weer bij de hoeken en randen en schildert ook hier de lange delen in lange halen. Net het aanbrengen van de lak kun je er met een smalle verfroller nog een keer overheen om alles na te rollen.
Je kunt ervoor kiezen om één laag lak aan te brengen, maar het is aan te raden om meerdere lagen aan te brengen. Verwijder ook hier weer de afplaktape als de verf nog nat is.
Wist je dat het ook mogelijk is om kunststof kozijnen te schilderen.
Tips dorpel verven
Bij een dorpel is het natuurlijk belangrijk dat de verf wel goed blijft zitten. Daarom is de voorbereiding erg belangrijk. Zorg ervoor dat de verf altijd goed hecht en dat je meerdere lagen aanbrengt voor een mooi dekkend resultaat.
Als je de dorpels in de garage verft is het een goed idee om meteen de garagedeur mee te nemen. Een garagedeur verven is een klus die je prima zelf kunt doen!
Om de verf extra te beschermen tegen krassen kun je ervoor kiezen om nog een extra beschermende laag aan te brengen die het geheel netjes afsluit en stootvast maakt.
Kies altijd voor een beschermende laag van hoogwaardige kwaliteit zodat je er zeker van bent dat er geen krassen kunnen ontstaan.
Let er verder goed op dat ook de randjes netjes meegenomen worden.