Alles wat je moet weten over airless spuiten | Tips & Tricks
Wil jij jouw wanden of plafond graag van een nieuwe laag verf voorzien? Dan kun je natuurlijk aan de slag gaan met een roller en een kwast. Het nadeel van verven met een roller en een kwast is dat het ontzettend veel tijd in beslag neemt.
Gelukkig kan het een stuk sneller, namelijk met airless spuiten! Door de verf op de muren en wanden te spuiten gaat het schilderwerk een stuk sneller. Daarnaast levert het ook een mooi eindresultaat op.
Als je gaat verven met een roller loop je altijd de kans op strepen, wat bij verf spuiten niet het geval is, als je de verfspuitmachine natuurlijk op de juiste manier gebruikt.
Ben jij van plan om jouw muren of plafond te spuiten, dan wil je zonder al te veel moeite van mooie resultaten kunnen genieten. Om dit te bereiken hebben wij enkele handige tips voor je!
Wat is airless spuiten?
Voordat je aan de slag gaat is het handig om te weten wat airless spuiten precies is. Airless spuiten is het spuiten van de verf op de muur door middel van een speciale verfspuit.
Als je de beste verfspuit aan gaat schaffen, heb je de keuze uit verschillende soorten verfspuiten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een HVLP verfspuit, een HEA verfspuit of een XVLP verfspuit.
Daarnaast kun je ook een airless verfspuit kopen. Een airless verfspuit is niet hetzelfde als de standaard verfspuit.
Bij een airless verfspuit wordt de verf onder een hoge druk, namelijk 150 tot 250 bar, uit de opening van de verfspuit geperst.
Doordat de verf door een nauwe spuitopening geperst wordt, wordt de verf automatisch verneveld.
Je kunt de werking van een verfspuit een beetje vergelijken met de werking van een tuinslang waar een speciale spuitmond op zit. Vaak kun je bij een spuitmond zelf kiezen hoe groot en hoe fijn de waterstraal is. Maak je de spuitmond heel klein, dan zal het water verneveld worden.
De voordelen van airless spuiten
Aan airless spuiten zitten verschillende voordelen verbonden, mits je een goede airless verfspuit aangeschaft natuurlijk.
Het grootste voordeel van airless spuiten is dat je veel minder tijd kwijt bent voor de schilderklus.
Je hoeft niet meer aan de slag met verfbakken, rollers en kwasten, maar spuit de verf eenvoudigweg op het oppervlak.
Je kunt een airless spuit voor veel verschillende projecten gebruiken en op veel verschillende oppervlakken. Zo kun je naast de muur en het plafond bijvoorbeeld ook de keukenkastjes laten spuiten en op die manier van een nieuwe laag verf voorzien of die ene oude kast die je al een tijd opnieuw wilt schilderen. Zeker als de keukenkastjes gemaakt zijn van kunststof is het laten spuiten een aanrader.
Nog een voordeel van een airless verfspuit is dat je het apparaat voor verschillende soorten verf kunt gebruiken. Denk hierbij aan muurverf, grondverf, beits, lak en nog veel meer. Wat je ook wilt verven, je kunt het dus waarschijnlijk met de airless verfspuit doen.
Een airless verfspuit zorgt daarnaast ook voor een egaal en mooi eindresultaat.
Dit komt doordat je met een airless verfspuit erg nauwkeurig de verf kunt spuiten, waardoor de verf altijd netjes aangebracht wordt. Zelfs als je voor de eerste keer gaat airless spuiten zal de verf zeer nauwkeurig aangebracht worden.
Na een paar keer oefenen wordt het resultaat alleen maar mooier.
Het laatste voordeel van airless spuiten is dat het een hoog rendement heeft. Je hoeft slechts weinig verf te gebruiken om toch een mooie afwerking te hebben.
Handige tips & tricks voor airless spuiten
Ondanks dat airless spuiten een stuk sneller gaat dan verven met een roller en kwast, komt er toch meer kijken bij airless spuiten dan je denkt. Zo heb je wel de juiste spuittip nodig voor jouw project en is een mondmasker tijdens het spuiten wel fijn.
Voordat je gaat beginnen met airless spuiten, hebben wij enkele handige tips en tricks voor je.
Tip 1: Draag een veiligheidsbril en een gezichtsmasker
Onze eerste tip is om een veiligheidsbril en een gezichtsmasker te dragen. Verfspuiten gaat natuurlijk om snelheid en efficiëntie, maar je moet wel de veiligheidsinstructies volgen tijdens het spuiten.
Het is wettelijk verplicht om tijdens het verfspuiten persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen, waaronder een veiligheidsbril en gezichtsmasker.
Het is ook aan te raden om lange mouwen en dichte schoenen te dragen voor extra bescherming. Handschoenen zijn ook handig voor de verfklus, aangezien je handen snel onder de verf kunnen komen.
Tip 2: Het kiezen van de tip en filtergrootte
De keuze van de tip als de filtergrootte gaan hand in hand als het aankomt op airless spuiten. Bij het kiezen van de tip en filtergrootte kijk je naar het type materiaal en project dat je gaat spuiten.
Voor een perfect egaal eindresultaat is het belangrijk dat je altijd voor de juiste tip en filtergrootte kiest. Bij de tip bepaald de hoek de breedte van de spuitstraal. De boordiameter bepaalt hoeveel verf er door de tip kan stromen.
De keuze voor het filter is voornamelijk afhankelijk van het materiaal. Hoe dikker het materiaal, hoe grover het filter moet zijn.
Tip 3: Test het spuiten een keer uit op karton
Voordat je begint met het airless spuiten van jouw project is het aan te raden om even een test uit te voeren op karton of op dik papier.
Het kan soms zijn dat de randen nog niet helemaal mooi zijn, wat betekent dat je nog wat instellingen aan moet passen. Zo moet je bijvoorbeeld de drukinstelling nog even aanpassen. Door de druk van de spuit te verhogen wordt er meer materiaal van een gelijkmatige laag verf voorzien.
Verder kan ook het materiaal verdund worden, aangezien de viscositeit de gelijkmatigheid van het spuitbeeld bepaald. Verder is de juiste tipgrootte ook een belangrijke factor bij airless spuiten. Ook hier speelt het materiaal een rol bij de keuze. Heb je de spuittip vaker gebruikt? Check deze dan altijd op slijtage en vervang deze indien nodig.
Tip 4: Voor extra bereik kun je een tipverlenger gebruiken
Je kunt een airless verfspuit ook prima gebruik voor moeilijk bereikbare plekken gebruiken, zoals bijvoorbeeld voor het verven van een kozijn, deur, plafond of radiator laten spuiten. Om dit te doen heb je een spuitverlening nodig.
Met een spuittipverlenging vergroot je de actieradius van de verfspuit. Afhankelijk van jouw project kun je kiezen voor een verlenging tussen de 15 cm en 60 cm.
Als je een spuittipverlenging gebruikt hoef je minder vaak een trap of een ladder gebruiken tijdens het verven, waardoor je een stuk mobieler bent en het verven een stuk sneller gaat.
Tip 5: Begin met het spuiten van de hoeken en randen
Ga je een groot oppervlak schilderen? Of ga je een oppervlak lakken? Dan is het aan te raden om eerst de hoeken en de randen te spuiten voordat je de overige vlakken gaat spuiten. Hierdoor wordt de verf een stuk gelijkmatiger aangebracht.
Je kunt indien nodig ook kruiselings spuiten voor een betere dekking.
Tip 6: Beweeg al voordat je gaat spuiten
De verf wordt tijdens airless spuiten met een hoge druk op het oppervlak aangebracht. Het is hierdoor belangrijk dat je de juiste techniek gebruikt tijdens het spuiten.
Voor een mooi resultaat mag je het spuitpistool pas starten nadat je al begonnen bent met de handbeweging. Hierdoor wordt de verf gelijkmatiger op het oppervlak aangebracht en voorkom je dat er vlekken ontstaan.
Hetzelfde voor het stoppen met spuiten, je laat de trekker los voordat de handbeweging voltooid is.
Tip 7: Spuit altijd met een constante snelheid
Bij airless spuiten is het heel belangrijk dat je de verf altijd met een constante snelheid op het oppervlak aanbrengt. Werk hierbij met horizontale of verticale bewegingen zodat de verf gelijkmatig en zonder vlekken aangebracht wordt.
Tip 8: Zorg dat je iedere strook met 30% overlapt voor een egale dekking
Naast dat je met een constante snelheid moet spuiten is het ook belangrijk dat je iedere strook met 30% overlapt. Hierdoor geniet je van een optimale dekkingsgraad en een mooi resultaat zonder strepen.
Tip 9: Spuit met een gelijkmatige afstand en een juiste hoek
Onze laatste tips is om altijd met een gelijkmatige afstand te weken en ook met de juiste hoek ten opzichte van het oppervlak.
Een afstand van 10 cm tot 25 cm is meestal het beste. Het pistool moet daarnaast altijd onder een hoek van 90 graden ten opzichte van het oppervlak gehouden worden. Bij een te grote afstand kan het pistool gaan zwenken, waardoor de spuitstraal te breed wordt en ongelijkmatig aangebracht wordt.
Is de afstand juist te klein? Dan kan de verf te geconcentreerd worden aangebracht, waardoor er juist strepen kunnen ontstaan en waardoor je ook last kunt krijgen van druppelvorming. Zorg daarom altijd om in een gelijkmatige afstand en onder de juiste hoek het oppervlak te spuiten.