Schutting Beitsen – Tips en Praktisch Stappenplan

Met beits kun je een beschermende laag aanbrengen op jouw houten schutting. Je schutting blijft hierdoor een stuk langer mooi en is goed beschermd tegen de weersomstandigheden. Beits is anders dan verf, aangezien verf op het oppervlak blijft liggen. Beits trekt daarentegen gedeeltelijk in het hout. Het hout wordt op deze manier van binnenuit beschermd.

schutting voorzien van een beschermende laag

Ben je van plan de schutting te beitsen? In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten over het beitsen van een schutting, inclusief een handig stappenplan!

De beste weersomstandigheden om de schutting te beitsen

Het beitsen van je houten schutting moet op het juiste moment gebeuren. Je wil natuurlijk niet dat je inspanningen voor niets zijn geweest.

Wanneer je een houten schutting het beste kunt beitsen hangt sterk af van het weer.

Bewolkte en droge dag

Idealiter zijn de weersomstandigheden waartegen je de schutting wil beschermen, zoals regen, vocht en zon, afwezig of minimaal. Een natte schutting zal de beits niet zo goed in het hout laten doordringen.

Een zonnige dag zal de bovenste laag beits weer te snel laten drogen, met een ongelijkmatige afwerking tot gevolg. Een bewolkte, maar droge dag is de beste optie. Verder kun je beter niet te vroeg op de dag met het beitsen beginnen, want dan kan er nog dauw op de schutting liggen.

Het hout wel of niet beitsen

Als je het huis laat verven is het wel zo mooi om de schutting mee te nemen. In Nederland wordt het overgrote deel van de schuttingen gemaakt van geïmpregneerd zachthout. Dit is hout dat onder andere geïmpregneerd is met een vocht- en schimmelwerend middel.

Hoewel dit hout al een beschermende laag heeft, is het toch het beste het hout regelmatig te beitsen of lakken. Dit houdt vocht uit het hout en vermindert het risico van veroudering en rotting.

Schutting van hardhout

Naast zachthout kan een schutting ook gemaakt zijn van hardhout. Door zijn structuur gaat dit hout vaak langer mee dan zachthout. Toch zal ook hardhout verouderen. Dit betekent echter niet dat het hout gebeitst hoeft te worden. Vergrijsd hardhout heeft namelijk een bijzondere charme die sommige mensen zo aantrekkelijk vinden dat ze besluiten het hout niet te beitsen.

Als je geen fan bent van vergrijsd hardhout kun je er natuurlijk alsnog voor kiezen om het hout te beitsen.

Stel de houtsoort vast

Weet je niet van welke houtsoort jouw schutting gemaakt is? Geen probleem, je kunt het namelijk gemakkelijk te weten komen. Door met je vingernagel in het hout te drukken kun je het verschil zien tussen hardhout en zachthout.

Als er een kleine afdruk in het hout staat is er sprake van zachthout. Als er geen zichtbare afdruk is weet je dat je met een hardhouten schutting te maken hebt.

De verschillende soorten beits

Er zijn veel verschillende soorten beits verkrijgbaar. Beits voor binnen of buiten, transparante of dekkende beits en beits op water- of terpentinebasis zijn allemaal mogelijkheden. Maar welke beits werkt het beste voor je houten schutting?

Het is geen verrassing dat binnenbeits geschikt is voor binnen en buitenbeits voor buiten. Beitsen voor binnen zijn vaak op waterbasis, waardoor ze minder doeltreffend zijn om hout te impregneren. Buitenbeits, die meestal op terpentinebasis is, is daar veel beter in. Let er wel op dat buitenbeitsen niet altijd op terpentinebasis zijn. Controleer dit goed voordat je de beits koopt.

Transparante of dekkende beits

Dan is er nog de mogelijkheid te kiezen tussen transparante en dekkende beits. De keuze voor transparant of dekkend is voornamelijk een kwestie van smaak. De structuur van het hout blijft duidelijk als het transparant gebeitst wordt, maar verdwijnt als het dekkend gebeitst wordt.

Transparante beits houdt overigens niet in dat de beits doorzichtig is. Er zijn verschillende tinten transparante en dekkende beitsen verkrijgbaar. In beide omstandigheden kan de juiste kleur beits de schutting onmiddellijk opfrissen.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Stappenplan schutting beitsen

Het beitsen van de houten schutting lijkt misschien een zware en tijdrovende klus, maar gelukkig is dit niet het geval. Zeker niet als je de juiste stappen volgt. Welke stappen dit zijn, lees je hieronder.

Stap 1: Verzamel alle materialen

Voor je met beitsen begint, zorg je dat je alle benodigde materialen bij de hand hebt. Denk hierbij aan de beits zelf, een roller, verfkwasten, werkhandschoenen, schoonmaakmiddelen, schuurpapier of een schuurmachine, afdekfolie en een roerstokje.

Het is ook een goed idee om oude kleren en schoenen aan te trekken. Zo kun je je uitleven zonder je zorgen te maken over het vernielen van je kleren.

Stap 2: Test de beits op een stukje hout

Als je beits met een kleur koopt is het een goed idee om de kleur eerst op je houten schutting te testen. Dit kun je het beste doen op een minder zichtbaar deel van de schutting.

Het zou namelijk zonde zijn als de hele schutting achteraf niet de juiste kleur heeft.

Tester

Vaak hebben bouwmarkten een stukje gebeitst hout als voorbeeld tentoongesteld. Dit geeft je een redelijk gevoel van hoe het eindproduct er uit zal zien, maar je kunt er nooit zeker van zijn dat je omheining dezelfde kleur zal hebben. Daarom is het aan te raden om de beits even te testen op een klein stukje hout.

Je kunt de beitskleur ook uitproberen op een losse plank. Deze plank moet natuurlijk wel van hetzelfde materiaal zijn als de schutting.

Stap 3: De schutting schoonmaken

Het is heel belangrijk om je schutting schoon te maken voor je met het beitsen begint. Als je de schutting schuurt (stap 4), duw je het vuil alleen maar dieper in het hout, waardoor de beits niet goed in het hout kan trekken.

Een houten schutting kun je op verschillende manieren schoonmaken. Je kunt een hogedrukspuit gebruiken om hardnekkig vuil te verwijderen, maar je kunt ook snel vuil en viezigheid weg schrobben met schoonmaakazijn of een mengsel van water en zuiveringszout.

Stap 4: Schuren

De volgende stap is het schuren van de schutting. Door de schutting te schuren ontstaat er een gelijkmatig oppervlak voor de beits, waardoor die gelijkmatig in het hele hout kan doordringen.

Als je een gloednieuwe houten schutting wil beitsen, hoef je hem waarschijnlijk niet van tevoren te schuren.

Een schuurmachine is de snelste manier om je schutting te schuren. Als je geen schuurmachine in huis hebt volstaat een schuursponsje of schuurpapier ook. Schuur met de nerf van het hout mee voor het beste resultaat. Na het schuren is het belangrijk dat je alle stofdeeltjes even van het hout borstelt met een zachte borstel.

Stap 5: Bescherm je tuin

Je schutting is nu schoongemaakt en geschuurd. Het is dus bijna tijd om aan de slag te gaan! Zorg ervoor dat je het gedeelte van de tuin rond de schutting voor het beitsen afschermt.

Zo voorkom je dat je bloemen onder de beits komen te zitten. Je kunt je tuin het beste beschermen met wat afdekfolie.

Stap 6: Het beitsen

De volgende stap is het beitsen zelf. De beits moet goed gemengd worden met een roerstokje om ervoor te zorgen dat alle materialen met elkaar vermengd zijn. Je kunt de beits nu in je verfbakje gieten of rechtstreeks uit de pot gebruiken. Breng de beits gelijkmatig aan en in dezelfde richting als de nerf van het hout.

Met een speciale beitsroller kun je de beits snel op brede delen van de schutting aanbrengen. Je kunt een verf- of sponskwast gebruiken om op plekken te komen waar de beitsroller niet bij kan.

Meerdere lagen

Over het algemeen is het voldoende om één laag beits aan te brengen. Voor een betere dekking kun je ervoor kiezen om nog een laag aan te brengen. Voordat je de tweede laag aanbrengt moet de eerste laag goed opgedroogd zijn. Het resultaat kan er anders vlekkerig uit gaan zien.

Het is aan te raden om het oppervlak nog een keer licht op te schuren voordat je een tweede laag aanbrengt. Zorg wel dat het hout weer helemaal stofvrij is voordat je aan de slag gaat.

Wil je graag een ruwe uitstraling van de schutting creëren? Dan kun je er voor kiezen om de laatste laag beits ook nog een keer licht op te schuren.

Droogtijd

Als alle lagen beits aangebracht zijn, is het tijd om de beits te laten drogen. Het drogen van de beits duurt minimaal 8 uur, maar het is aan te raden om de beits een hele nacht te laten drogen.

Als het toch gaat regenen tijdens het drogen is dat niet heel erg wanneer de schutting goed droog was voordat je bent begonnen met beitsen. De regen heeft dan geen invloed op de beits. Na het drogen van de beits kun je de schutting aankleden met accessoires en je tuin weer inrichten zoals je graag wil. Door het tuinhuis te verven ziet alles er weer fris uit.

De schutting zal er weer voor lange tijd mooi bijstaan en je hoeft je geen zorgen meer te maken over de invloeden van het weer.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er geschilderd worden?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.