Huis wit schilderen | De tips, tricks en kostenoverzicht

Ben jij van plan om de binnenkant of de buitenkant van jouw huis wit te schilderen? Ontdek in dit artikel alle nodige informatie voordat je aan de slag gaat.

woning wit verven

Huis wit schilderen

Je wilt je huis wit schilderen, maar welke verf moet je kiezen? Wat zullen de gemiddelde kosten zijn? Moet je nog aan de slag met stuken? Tegenwoordig kiezen de meeste mensen voor strakke muren en plafonds die wit geschilderd zijn. Dit staat modern en is daarnaast ook erg praktisch, je kunt met de inrichting namelijk alle kanten op. Ook de buitenkant van steeds meer woningen wordt wit geschilderd, aangezien de woning dan beter beschermd is tegen de warmte.

Wat houd je huis wit schilderen in?

Zeker aan de binnenkant van de woning wordt er vaak voor een witte kleur op de muren en plafonds gekozen in plaats van donkere kleuren. Witte muren en plafonds ogen erg fris en laten tegelijkertijd de ruimte groter lijken.

Door deze ruimtelijke kwaliteit lijkt het alsof je extra ruimte hebt in huis, terwijl dit in werkelijkheid natuurlijk niet zo is. Als je de buitenkant van je huis wit wilt schilderen krijgt het huis een zomerse en daarnaast tijdloze uitstraling.

Waar rekening mee houden?

Als je het huis helemaal wit wilt laten verven, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden zodat je er optimaal van kunt genieten. Zo moet het schilderwerk bijvoorbeeld goed ingepland worden, ruimtes moeten leeggemaakt worden, oppervlakken moeten schoongemaakt worden, etc. Daarnaast zal er ook hoge kwaliteit verf gehaald moeten worden, evenals andere belangrijke materialen om het witte schilderwerk uit te kunnen voeren.

Ga je een schilder inhuren om het wit verven van het huis te laten uitvoeren? Dan zal je een geschikte en professionele schilder moeten vinden en alles in moeten plannen. Hiervoor kun je het best een offerte voor schilderwerk aanvragen.

Naast je hele huis wit schilderen, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een groot gedeelte of juist maar een aantal muren (opnieuw) wit te laten schilderen. Er zijn dan minder voorbereidingen nodig dan bij het volledig wit schilderen van het huis.

Waarom het huis wit schilderen?

Er zijn veel verschillende redenen waarom iemand zijn of haar huis wit zou laten schilderen. Wit staat altijd erg elegant en netjes en zorgt er tegelijkertijd voor dat de ruimte er strak uitziet. Zeker bij een nieuw huis is dit fijn en zorgt de kleur wit voor het beste resultaat.

Daarnaast zorgt wit er ook voor dat een ruimte optisch groter lijkt en er lichter uitziet. De lichte tint zorgt voor een mooi contrast. Het is dan ook niet gek dat voornamelijk kleine of donkere ruimtes worden voorzien van een witte laag verf.

Buitenkant huis wit verven

De buitenmuren van een woning zijn eigenlijk het visitekaartje. Je wilt er daarom ook voor zorgen dat de buitenkant van de woning er strak en mooi uitziet. Jouw woning wit schilderen, betekent dat je deze kunt opfrissen en een nieuwe uitstraling kunt geven. Bovendien kun je voor wit kiezen wanneer je de voorgevel gaat schilderen. De gevel wit schilderen zorgt voor een extra mooie uitstraling, terwijl je geen grote aanpassingen hoeft te doen. Een gevel schilderen neemt namelijk niet al te veel tijd in beslag.

Aandachtspunten buitenkant schilderen

Als je besluit om de buitenkant van het huis wit te schilderen, zijn er een paar eisen waaraan de verf en het schilderwerk moeten voldoen. Ten eerste zal de verf goed tegen de verschillende weersomstandigheden opgewassen moeten zijn. Denk hierbij aan zon, regen, sneeuw, stormen en hagel. De verf moet voldoende bescherming bieden om niet af te bladderen en de buitenkant van de woning te beschermen.

Witte buitenmuren zullen daarnaast ook goed bestand moeten zijn tegen vuil. Je wilt namelijk niet dat de muren er al snel grauw of vies uit gaan zien. Zorg er daarom altijd voor dat de witte verf vuil afstotend is.

Als je de buitenmuren wit gaat schilderen, moet je dit altijd doen wanneer het droog is. De verf zal dan beter aan de muur hechten, waardoor het langer blijft zitten. Let er daarnaast ook op dat het niet te warm en ook niet te koud is. De temperatuur heeft namelijk invloed op de droogtijd van de verf. Als het te warm is zal de verf te snel drogen en als het te koud is zal de verf te langzaam drogen.

Tot slot zal je ook goed moeten letten op de ondergrond zelf. Deze moet helemaal schoon zijn en geen stof of vet bevatten. Als de ondergrond niet goed is schoongemaakt zal de verf minder goed hechten op de bepaalde plekken die nog vuil zijn.

wit verven

Binnenkant huis wit verven

Het wit schilderen van de binnenkant van het huis is heel anders dan het wit schilderen van de buitenkant van het huis. De binnenkant van het huis wit laten schilderen, betekent dat je ervoor kunt kiezen om dit in iedere ruimte te doen of je schildert één of meerdere ruimtes wit. Kies er bijvoorbeeld voor om de slaapkamer te schilderen, de woonkamer, keuken of andere kamer.

Juiste verf kiezen

Als je binnen gaat schilderen kun je kiezen voor latexverf of voor acrylverf. De verf kan op verschillende manieren aangebracht worden. Zo kun je bijvoorbeeld aan de slag met een roller en een kwast. Vrijwel iedereen kan hiermee schilderen, waardoor je eenvoudig zelf de muren wit kunt schilderen. Het is dan wel belangrijk dat je de beste kwasten kiest van de beste kwaliteit.

Je kunt er ook voor kiezen om de verf op de muren en/of het plafond te spuiten, zoals met een airless spuitmachine. Ook dit is eenvoudig zelf uit te voeren, al zal je in dit geval wel de de beste verfproducten en juiste materialen in huis moeten hebben en verf van de hoogste kwaliteit. Het voordeel van de verf op de muur spuiten is dat de verf erg mooi en strak op de muren wordt aangebracht. Je hebt hierbij geen last van strepen en oneffenheden.

Aandachtspunten binnenkant schilderen

Voordat je aan de slag gaat met het binnenschilderwerk, is het belangrijk dat de wanden helemaal glad zijn en geen oneffenheden of beschadigingen bevatten. Zorg dat eventuele gaten en scheuren netjes opgevuld zijn en zorg ervoor dat er geen ruwe plekken meer op de muur aanwezig zijn.

Is de muur nog onbehandeld? Dan kan het zijn dat er een voorstrijk aangebracht moet worden. Je kunt dit controleren door met een natte spons over de muur te gaan. Wordt het water opgezogen door de muur? Dan moet je de muur eerst voorstrijken. Als je dit niet doet zal er heel veel verf in de muur trekken, waardoor je meerdere verflagen nodig hebt voor een goed dekkend resultaat.

Tips bij het witten van je huis

Om zo lang mogelijk van een mooi resultaat te kunnen genieten, hebben wij enkele handige tips voor je op een rijtje gezet voor je huis wit schilderen.

  • De ondergrond moet volledig schoon zijn voordat je begint met het schilderwerk. Dit geldt zowel voor binnen als voor buiten. Zorg dat al het vet, vuil en eventuele aanslag verwijderd zijn. Wacht na het schoonmaken totdat de muren weer helemaal droog zijn voordat je begint met schilderen.
  • Ga je muren in je huis verven waar nog een oude verflaag op zit? Zorg dan dat er geen beschadigingen in de verf aanwezig zijn en vul eventuele beschadigingen netjes op. Breng daarna een voorstrijk of grondlaag aan. Na de voorstrijk of grondlaag kun je een nieuwe verflaag aanbrengen van meerdere lagen totdat je een mooi dekkend resultaat hebt.
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Het kiezen van de verfsoort

Voor het wit schilderen van je huis kun je gebruik maken van verschillende verfsoorten. De juiste keuze voor een verfsoort is voornamelijk afhankelijk van het oppervlak dat je wit wilt schilderen. Het is belangrijk om het juiste type verf te kopen van de beste kwaliteit. Welke verf is geschikt voor jouw project?

Verf voor verschillende soorten muren

Er zijn verschillende muursoorten, namelijk bakstenen muren, tegels, stucwerk, beton en nog veel meer. Iedere muur vraagt om een andere verfsoort. Vaak wordt de buitenkant van een huis geschilderd met acrylverf of acryllak. Acrylverf is een zeer duurzame verfsoort die vochtbestendig is. Hierdoor is de verf goed opgewassen tegen de verschillende weersinvloeden en zal het schilderwerk niet door vocht of regen beschadigen.

Als je kiest voor acrylverf, heb je ook weer verschillende soorten verf waar je uit kunt kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor acrylverf die vuilafstotend is, wat erg handig is als je in een industriële omgeving woont.

Verfsoorten voor binnen

Als je binnen wilt schilderen, kun je ook uit verschillende verfsoorten kiezen. Zo kun je binnen ook gebruikmaken van acrylverf, of je kiest voor latexverf. Witte muren zijn erg besmettelijk, waardoor het verstandig is om voor een muurverf te kiezen die afwasbaar is, zoals acrylverf. Vaak is acrylverf wat duurder dan latexverf, aangezien acrylverf een andere samenstelling heeft die beter bestand is tegen vocht en daarnaast ook langer zijn kleur behoudt.

De kosten van je huis wit schilderen

De kosten van een huis wit schilderen, zijn natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan de hoeveelheid schilderwerk, het oppervlak van de muren en/of plafond, de verfsoort en de belangrijke materialen die je gebruikt. Daarnaast zijn er ook eventueel nog kosten voor het inhuren van een schilder. Er is dus geen eenduidig antwoord te geven.

Het inhuren van een goede schilder kost ongeveer tussen de 25 en 40 euro per uur, exclusief btw en de materiaalkosten voor de uiteindelijke prijs. Vaak wordt er een vaste prijs afgesproken om de woning wit te verven, die vooraf al berekend is. Hierbij is het aantal vierkante meters meestal het uitgangspunt.

Wat kost een schilder?Kosten per uurKosten per m²
Buiten schilderwerk hout€55 per uur€25 per m² – €45 per m²
Buiten schilderwerk muur€55 per uur€15 per m² – €25 per m²
Binnen schilderwerk hout€50 per uur€20 per m² – €40 per m²
Binnen schilderwerk muur sauswerk€50 per uur€7 per m² – €15 per m²
Binnen schilderwerk muur spuitwerk€45 per uur€5 per m² – €10 per m²

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er geschilderd worden?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.