Aflakken 1 of 2 lagen | De beste afwerking van schilderwerk
Voor een mooi eindresultaat is de juiste hoeveelheid lagen verf aanbrengen belangrijk. Elke laag verf zorgt voor een sterker resultaat, maar te veel is ook weer niet goed. Hoeveel lagen verf zijn optimaal?
1 laag of 2 lagen aflakken?
Op bijna elke soort verf zal staan dat deze goed dekt en dat je maar een enkele verflaag nodig hebt. Met goede kwaliteit verf kan dit ook zeker het geval zijn, maar je zult alsnog meerdere soorten verf nodig hebben. Voor een mooi en langdurig schilderwerk heb je grondverf nodig, de uitgekozen verf met de juiste kleur en kun je nog een topcoat aanbrengen om het helemaal af te maken.
De plaats maakt uit
Ook de plaats waar je het nieuwe schilderwerk wilt, heeft een invloed op de benodigde lagen en hoeveel tijd het kost. Voor binnen in huis schilderen heb je vaak minder lagen en ook minder tijd nodig. Dit komt doordat watergedragen verf, die vaak binnen wordt gebruikt, sneller droogt.
Omdat er binnen minder slijtage zal zijn, heb je ook minder lagen grondverf nodig. Na de grondverf aanbrengen en de watergedragen lak heb je al snel een glad resultaat dat langdurig mooi zal blijven. 2 lagen van de verf zal hier dus vrij snel overbodig zijn, tenzij de verf zelf niet goed dekt.
Buitenschilderwerk
Als je buitenschilderwerk gaat schilderen, zul je langer bezig zijn en mogelijk meer lagen nodig hebben. Het schilderwerk buiten heeft te maken met direct zonlicht en hoge temperaturen, waardoor het een goede hechting nodig heeft. Met meerdere lagen grondverf kan de verf goed hechten en alle weersomstandigheden doorstaan.
Vooral bij houtwerk aflakken is een goede laag verf belangrijk. Hout is poreus, staat vaak in de volle zon en kan hierom vaak wel een tweede laag gebruiken. Oude of nieuwe kozijnen, schuttingen, met een goede voorbereiding en de juiste stappen krijg je hier ook het beste resultaat zonder dat je oneffenheden krijgt of dat de verflagen mat uitslaan.
Hoe heb je zo min mogelijk lagen nodig
Als je wilt gaan schilderen, wil je zo min mogelijk tijd hieraan kwijt zijn. Het is verstandig om nauwkeurig te werken en zo een mooi resultaat te garanderen. Let erop bij het aanbrengen van een nieuwe verflaag dat je de vorige laag goed kan laten drogen en nauwkeurig je gang gaat. Zo kun je jouw schilderwerk niet van professionele schilders onderscheiden!
Ondergrond voorbereiden
Een goede ondergrond is het halve werk. Helemaal als je een andere kleur verf wilt gebruiken, is het beste om de oude verflaag zo goed mogelijk te verwijderen. Je kunt dit doen door de kleur eraf te schuren, maar ook het eraf steken met een plamuurmes kan. Probeer ook de grondverf mee te nemen. Alles wat overblijft, zal ervoor zorgen dat de juiste verf minder goed hecht.
Nadat je alle losse delen hebt verwijderd, begin je met het ontvetten. Pas daarna begin je met de boel licht schuren. Met fijn schuurpapier kun je de ondergrond licht opschuren en oneffenheden verwijderen. Nadat je hebt geschuurd heb je de best mogelijke grondlaag om mee te beginnen.
Als er nog grote oneffenheden zijn na het schuren, kun je met wat plamuur deze afwerken. Laat de plamuur goed drogen voor je naderhand begint met de grondverf aanbrengen. Hierna kun je het beste nog een keer schuren voor je aan de slag gaat met de ondergrond stofvrij maken en goed schoonmaken.
Gronden
Nadat je de ondergrond hebt geschuurd, is het tijd voor de eerste laag grondverf. Je kunt deze grondverf het beste aanpassen aan de kleur van de lak die je gebruikt. Bij een donkere kleur van de verf kun je ook het beste een donkerdere grondverf aanbrengen. Hoeveel lagen grondverf je nodig hebt, ligt aan de kwaliteit van de verf en de plek die je wilt verven.
Buiten is een tweede laag grondverf aanbrengen beter om de duurzaamheid te verbeteren. Ook onbewerkt hout kan prima een tweede laag gebruiken. Bij een eerder geverfd onderdeel hoef je daarentegen geen lagen grondverf aan te brengen. Als je kozijnen wilt schilderen, kan een tweede laag ook geen kwaad als er veel moet worden gerepareerd.
Verven
Nadat je alles wat nodig is in de grondverf gezet hebt, moet je dit goed laten drogen. Daarna is het tijd om te gaan lakken. Het ligt aan het soort verf of je eerst nog moet schuren voor er weer geschilderd kan worden of dat je de tweede laag verf zonder schuren kunt aanbrengen. Muurverf is bijvoorbeeld vaak op waterbasis en kan lastig op een glad oppervlak hechten. Daarom wil je voor muurverf vaak na het drogen van de grondverf eerst nog even opnieuw schuren. Let hiervoor wel goed op de droogtijd muurverf.
Maar moet je nu 1 of 2 lagen aflakken? Ook dit ligt weer aan de verf. Als je goede verf hebt, zal een enkele laag vaak goed zijn. Bij slechte verf kun je vaak met twee lagen een betere dekking krijgen. Ook kan buitenschilderwerk het beste een tweede laag verf gebruiken. Zo hoef je minder snel opnieuw te schilderen en kan het schilderwerk beter tegen een stootje.
Beste resultaat
Voor je een tweede laag gaat aanbrengen, moet je er zeker van zijn dat de eerste laag verf helemaal droog is. Verf droogt in fases en je kunt er dus niet alleen vanuit gaan dat het wel goed is, omdat je geen natte verf meer hebt. Schilder je over een stofdroge verf, dan kan de verf gaan rimpelen en kleverig blijven. Je kunt dan het beste alles wat je hebt geschilderd opnieuw doen.