Alkydverf – Wat is het? | Voordelen en Aandachtspunten
Ga je binnenkort aan de slag met het schilderen van het buitenschilderwerk? Of moet je juist binnen aan het werk? Zorg er dan voor dat je altijd de correcte verf aan het gebruiken bent. Je hebt de keuze uit acrylverf of alkydverf.
Acrylverf en alkydverf
Acrylverf en alkydverf kun je scheiden in twee categorieën. Beide soorten hebben unieke kenmerken, voordelen en nadelen. Let dus goed op dat je de juiste verf kiest!
Wat is alkydverf?
Bij alkydverf dient alkydhars als bindmiddel. Alkydverf wordt daardoor ook wel alkydharsverf genoemd. Alkydhars is een polymeer en een synthetische hars.
De toepassingen van alkydverf zijn vrij gevarieerd. Met deze verf kun je bijvoorbeeld metaal, hout en kunststof afwerken.
Juiste primer
Natuurlijk moet hierbij ook de juiste primer worden gebruikt om de alkydverf effectief aan het oppervlak te laten hechten. Er zijn ook alkyd primers, alkydlakken, matte lakken, hoogglans lakken en zijdeglans lakken verkrijgbaar.
Heldere vernis op alkydbasis, dekkende en transparante beitsen en andere producten zijn daarnaast ook verkrijgbaar. Schilders en andere hobbyisten gebruiken vaak alkydverf, -lak en -beits.
Wat is acrylverf?
Acrylverf is een dispersieverf op waterbasis. Omdat acrylverf een verf op waterbasis is, wordt dit type verf vooral voor binnenschilderwerk gebruikt. Acrylverf is bijzonder geliefd bij consumenten omdat het verschillende voordelen heeft.
Ten eerste heeft acrylverf in vergelijking met alkydverf een veel mildere geur.
Veel voordelen
De verf is daarnaast ook minder gevaarlijk voor de gezondheid. Deze verf droogt verder aanzienlijk sneller, wat ook een pluspunt is.
Je kunt hierdoor na ongeveer 8 uur al overschilderen.
Nadelen acrylverf
Naast al deze voordelen zijn er ook nog een paar nadelen. De verf is waterverdunbaar, waardoor hij aanvankelijk wat lastiger aan te brengen is. Zorg er daarom voor dat de rollers en kwasten die je kiest compatibel zijn met verf op waterbasis (acrylverf).
Het is cruciaal om het oppervlak grondig te schuren en een primer te gebruiken, omdat dit soort verf minder goed hecht.
Hoe ontstaat alkydhars?
Het polycondensatie proces van polyalcoholen produceert alkydhars. Hiervoor kunnen bijvoorbeeld pentaerythritol, trimethylolpropaan of propyleenglycol gebruikt worden. Voor deze procedure worden multi-basische organische zuren als maleïnezuur of ftaalzuur gebruikt.
Een vergelijkbaar anhydride, zoals ftaalzuuranhydride, kan ook worden gebruikt. Alkyd is een afkorting voor alcohol anhydride.
De bestanddelen van alkydverf
Naast bovenstaande stoffen worden er ook andere stoffen aan alkydverf toegevoegd. Plantaardige oliën bijvoorbeeld. Tot deze oliën, die meestal een half drogend effect hebben, behoren saffloerolie, sojaolie en zonnebloemolie.
Soms wordt ook lijnolie gebruikt.
Hoog oliegehalte
Voor het schilderen van huizen wordt vaak alkydverf gebruikt met een oliegehalte tot 70%. De meeste in de industrie gebruikte alkydverven hebben een lager oliegehalte van 30 tot 45% van de bindmiddel massa.
Indien nodig kan traditionele alkydverf worden verdund met terpentine, hoewel andere oplosmiddelen ook goed werken.
Het drogen van alkydverf
Alkydverven oxideren als ze drogen, wat een proces is. Tussen de alkydharsen ontstaan tijdens dit proces zuurstof- en koolstofverbindingen. De zuurstof in de lucht helpt bij het drogen. De verf wordt plakkerig nadat de terpentine is verdampt. De verf wordt kleefvrij bij de inwerking van zuurstof.
Droogtijd alkydverf
De alkydverf is na een paar dagen goed uitgehard. Het type olie waarmee de verf is gemaakt heeft invloed op de droogtijd, waardoor de droogtijd soms langer en soms korter kan zijn. De droogtijd van muurverf kan van verschillende factoren afhangen waardoor een exacte droogtijd lastig te voorspellen is. In principe is alkydverf na ongeveer 16 uur overschilderbaar.
Verschillende soorten alkydverf
Alkydverven zijn er in vele soorten, waaronder klassieke alkydverf, high-solid alkydverf en alkydverf op waterbasis.
Er zijn ook andere gemodificeerde alkydverven, zoals gesiliconiseerde alkyd en urethaan alkyd, wat ook wel urethaan alkyd genoemd wordt.
Populair onder schilders
De populairste vorm van verf onder schilders, klussers en consumenten is vaak alkydverf. Het is geschikt als buitenverf voor hout en wordt meestal gebruikt op houten oppervlakken binnen en buiten, zoals kozijnen, dorpels, binnendeuren en gevelbekleding.
Alkydhars wordt verder ook gebruikt om beton- en metaalverf te maken. Hieronder lichten wij iedere soort alkydverf kort toe.
Gesiliconiseerde alkydverf
Dit soort verf behoudt zijn glans vrij goed. Daardoor worden hoogglanzende gesiliconiseerde alkydverven voornamelijk gebruikt voor buitengebruik.
De hoge glans blijft veel langer behouden door de verbeterde UV-bestendigheid en verminderde watergevoeligheid.
Duurzaam
Bovendien is de buitenduurzaamheid veel beter dan die van andere alkydverven. Hierdoor hoe je vaak pas na 8 jaar weer over te schilderen, vergeleken met ongeveer 5 jaar met gewone alkydverf.
De verf heeft verder een uitstekende droging, schuurbaarheid en vloeiing. In vergelijking met andere alkydverven zijn gesiliconiseerde alkydverven wel aanzienlijk duurder.
High solid alkydverf
In vergelijking met conventionele alkydverven op basis van oplosmiddelen heeft dit soort verf een lager gehalte aan oplosmiddelen (VOS). High solid verfsoorten waren een paar jaar geleden niet zo populair.
Ze vloeiden niet, het drogen was (zeer) ineffectief, de verwerking was een uitdaging en de kans op druppels was ook erg groot.
Meer vaste stof
Tegenwoordig zijn de high solid verfsoorten een stuk beter. Een high solid verf heeft het voordeel dat hij meer vaste stof bevat dan andere verven. Dit is het deel van de natte verf dat na het drogen overblijft.
Bovendien is deze verf verkrijgbaar in verschillende glansgraden, van mat tot hoogglans.
Alkydverf op waterbasis
Alkydverf is er ook in een variant op waterbasis. Alkydharsemulsie, een waterverdunbare alkydhars, dient bij deze soort verf als bindmiddel. Deze verf is vergelijkbaar met alkydverf op oplosmiddelbasis.
De alkydhars blijft namelijk na droging achter.
Lange droogtijd
Vergeleken met verven op oplosmiddelbasis vloeien verven op waterbasis doorgaans slechter, waardoor ze moeilijker te verwerken zijn. Ze zijn ook gevoeliger voor vocht na het drogen.
Bovendien gaat het drogen erg snel, wat ook slecht is voor de vloeiing van de verf.
Tips om te met alkydverf te verven
Nu je weet welke verschillende soorten alkydverf er allemaal zijn, is het tijd om wat tips te geven over het verven met alkydverf.
Voordat je aan de slag gaat met het verven met alkydverf, is het heel belangrijk dat je goed weet wat precies de verschillen zijn tussen alkydverf en acrylverf.
Bepaal de ondergrond
Je moet namelijk goed weten wanneer je bepaalde soorten verf moet gebruiken. Zo gebruik je buitenshuis meestal alkydverf en binnenshuis meestal acrylverf. Naast dat je moet weten waar je welke verf moet gebruiken, is het ook belangrijk dat je goed weet waarmee je iets geverfd hebt.
Dit wil zeggen dat wanneer je eenmaal iets geverfd hebt met alkydverf, je de volgende keer ook weer gebruikmaakt van alkydverf. Als je dus in het verleden een keer een schutting hebt geverfd met alkydverf is het belangrijk dat je de volgende keer weer alkydverf gebruikt om de schutting over te verven.
Geen goede hechting
Hetzelfde geldt bij acrylverf. Heb je een bepaald oppervlak met acrylverf geverfd? Gebruik dan volgende keer ook weer acrylverf. Gebruik je per ongeluk tot alkydverf, dan ga je dit gelijk merken aangezien de alkydverf niet goed zal hechten.
Andersom is vaak minder erg, aangezien acryl wel over alkydverf aangebracht kan worden. Voor de mooiste resultaten is het aan te raden om altijd weer dezelfde verf te gebruiken als vorige keer.
Het verschil tussen beide soorten verf
Welke soort verf je uiteindelijk moet gaan gebruiken, hangt dus af van het feit of je binnen gaat verven of buiten gaat verven. Daarnaast speelt ook je persoonlijke voorkeur nog een rol bij het verven.
Ben je van plan om binnen te gaan schilderen? Gebruik dan acrylverf en zorg ervoor dat je de juiste rollers en kwasten in huis hebt om met acrylverf aan de slag te gaan.
Geschikt voor buiten
Acrylverf is ook geschikt om buiten mee te verven, maar de beste verf voor buiten is vaak alkydverf.
Alkydverf kan ook binnen gebruikt worden, maar het is dan wel heel belangrijk dat je goed ventileert.
Alkydverf overschilderen
Kan alkydverf over een primer op waterbasis worden aangebracht? Vroeger was het problematisch om alkydverf over acrylverf aan te brengen, dus was het cruciaal om de vorige coating eerst helemaal te verwijderen.
Sinds verven wetenschappelijke vooruitgang hebben geboekt, is dit gelukkig niet langer het geval. Tegenwoordig komt het vaak voor dat een grondlaag op waterbasis wordt gevolgd door een afwerklaag op terpentinebasis.
Het is in dit geval echter wel belangrijk om de grondverf volledig te laten drogen alvorens aan de slag te gaan met het schilderen van de tweede laag.
Waar kun je alkydverf kopen?
Online winkels bieden een enorme keuze aan alkydverven. Als je op zoek bent naar een alkydverf die goed bestand moet zijn tegen de weersinvloeden is het aan te raden om altijd voor een A-merk alkydverf te kiezen.
Deze verf blijft namelijk langer mooi, waardoor je minder vaak over hoeft te schilderen. Deze verf is vaak wat duurder in de aanschaf, maar levert je uiteindelijk wel een mooier en langer resultaat op waardoor het in verhouding even duur is.
Goedkope alkydverf
Als de verf niet veel in contact komt met de weersinvloeden kun je ook voor een wat goedkopere alkydverf kiezen. De verf hoeft dan minder goed bestand te zijn tegen bijvoorbeeld regen, zon en sneeuw, waardoor de verf over het algemeen al langer goed blijft.