Dispersieverf | Voordelen en tips voor alle ondergronden

Wat is dispersieverf en waarvoor gebruik je het? Wanneer je op zoek bent naar een geschikte muurverf is het handig om te weten welke verfsoorten je kan gebruiken en wat de voor- en nadelen ervan zijn.

Latexverf

Watergedragen verven

Watergedragen verf heeft veel voordelen en is in veel gevallen een goede keuze. Kijk of jij aan de slag wilt met dispersieverf of huur een professional in.

Wat is dispersieverf?

De betekenis van dispersie is simpelweg verstrooiing. Het duidt op de verstrooiing of vermenging van minimaal twee stoffen. Dispersieverf is een verfsoort waarin vaste stoffen in water worden gedispergeerd. Het woord dispersieverf is een overkoepelende term voor watergedragen verven die geschikt zijn als plafon- en muurverf voor beide binnen en buiten.

Dispersieverf bestaat uit oplosmiddelen, pigmenten, vulstoffen, bindmiddelen, dispergeermiddelen, verdikkingsmiddelen, ontschuimers en andere functionele additieven. Het oplosmiddel bij dispersieverf is water.

Organische oplosmiddelen hebben een aantal voordelen. Het maakt de verf makkelijk in gebruik, het heeft een kortere droogtijd, het is grotendeels geurloos en het is daarmee een stuk beter voor de gezondheid en voor het milieu. Ook zijn deze verven op veel verschillende ondergronden aan te brengen. Een van de belangrijkste eigenschappen van dispersieverf is dat het dampopen is, wat erg belangrijk is wanneer je wilt schilderen in vochtige ruimtes.

Emulsieverf of dispersieverf?

De benamingen voor verfsoorten kunnen verwarrend zijn wanneer je wilt weten wat de verschillen zijn. Emulsie en dispersie betekenen niet hetzelfde maar dezelfde verven vallen wel in beide categorieën waardoor de termen vaak als synoniemen worden gebruikt.

Dispersie betekent een mengsel waarbij een stof fijn is verdeeld in een andere stof. Onder dispersie vallen veel verschillende vormen en een voorbeeld hiervan is emulsieverf.

Emulsie is het mengen van twee stoffen die onder normale omstandigheden geen stabiel mengsel zouden vormen. Bijvoorbeeld een mengsel van olie in water. Emulsieverf is dus een soort dispersieverf.

Soorten emulsieverf

Latex en acrylverf zijn de meest bekende soorten emulsieverf. Van oorsprong werd latexverf van rubber gemaakt. Tegenwoordig wordt het van synthetische latex gemaakt. De werking is nog hetzelfde dus is de naam latexverf behouden.

Acrylverf is wat duurder dan latexverf. De kwaliteit ervan is beter. Het behoud de kleur langer en is beter afwasbaar. Het bindmiddel is een hars van acrylaat. Een voordeel van acrylaat is dat de verf kleurvast is en weinig zal verkleuren of vergelen.

Alkydverf

Wanneer je buiten gaat verven kan je ook voor alkydverf kiezen. Dit is geen dispersieverf. Alkydverf is verf op terpentinebasis. Het is niet geschikt om binnen mee te verven aangezien het giftige stoffen bevat waardoor het niet veilig is om binnenshuis te gebruiken. Voor buiten is het een sterke verfsoort waardoor het vaak wordt gekozen. Het is echter niet vochtdoorlatend waardoor het niet op elk oppervlak geschikt is.

Kunst- of natuurlijke hars

Meestal wordt er kunstharsdispersieverf bedoelt wanneer er over dispersieverf wordt gesproken. De voornaamste ingrediënten hiervan zijn water, kleurpigment en kunsthars. Kunsthars wordt gemaakt van kunststoffen of van minerale oliën en werkt als bindmiddel in de verf. Wanneer het water verdampt ontstaat er een soort plastic laag op de muur die daarna niet meer in water oplosbaar is. Het meest gebruikte voorbeeld van dit soort verf is acrylverf.

Voordelen:

  • Gemakkelijk in gebruik
  • Afwasbaar
  • Kan met elke kleurstof gemengd worden
  • Zonder problemen over te schilderen

Nadelen:

  • Verwijderen is lastig
  • Gevoelig voor algengroei
  • Biociden in de verf kunnen soms een allergische reactie veroorzaken

Natuurlijke harsdispersieverf

Natuurlijke harsdispersieverf is gemaakt op basis van natuurlijke ingrediënten. In plaats van een bindmiddel dat gemaakt is van kunststof of aardolie worden plantaardige materialen gebruikt. Tot na de tweede wereldoorlog was lijnolieverf de standaard tot de opkomst van de chemische industrie.

Tegenwoordig kan natuurlijke harsdispersieverf gemaakt zijn op basis van oliën zoals zonnebloemolie, castorolie, sojaolie of lijnzaadolie. Hierdoor ruikt de verf wat apart. Deze soorten zijn erg duurzaam en niet schadelijk voor de gezondheid.

Producten met natuurlijke harsdispersie worden op minder grote schaal geproduceerd. Ondanks dat het veel positieve eigenschappen heeft wordt het daardoor minder gebruikt. Het kan een stuk duurder zijn dan bijvoorbeeld acrylverf.

Voordelen:

  • Gemakkelijk in gebruik
  • Afwasbaar
  • Geen giftige stoffen
  • Langdurige kleurdracht
  • Betere hechting

Nadelen:

  • Hogere kosten
  • Langere droogtijd
  • Kan na verloop van tijd geel worden door de natuurlijke oliën
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Op welke ondergrond kan dispersie verf worden gebruikt?

Dispersieverf heeft een zeer veelzijdig gebruik. Het kan zowel binnen als buiten gebruikt worden en is geschikt voor veel verschillende ondergronden. Het is geschikt voor gips, beton, baksteen, hout, kunststof, tegels, glas, metaal en behang. Hoewel het niet voor elk van deze oppervlakken de beste keuze is, kan je het wel gebruiken. Wanneer je een buitenmuur of gevel gaat schilderen kan het dispersieverf een goede keuze zijn omdat stenen muren goed moeten kunnen ademen.

Dispersieverf is niet toepasbaar op kalk of klei. Daarvoor heb je andere verfsoorten nodig. Alternatieven voor dispersieverven zijn onder andere silicaatverf, kalkverf, leemverf en lijmverf. Elke verfsoort heeft haar eigen voor- en nadelen dus vraag bij het aanschaffen van je verf om advies van een professional zodat je het juiste product in handen hebt.

Voordelen van dispersieverf

Dispersieverf of emulsieverf wordt vaak gekozen door het veelzijdige gebruik maar ook omdat het een goedkoper alternatief is terwijl het wel van goede kwaliteit en makkelijk gebruik is.

Gebruik

Dispersieverf is goed schoon te maken en schrobvast. Hierdoor voorkom je vlekken in de muur. Het is een veegvaste verf.

De verfsoorten zijn ook gemakkelijk in gebruik. Ze zijn bij verkoop klaar om aan te brengen. Je kan ze iets verdunnen als je dit zelf prettiger vind maar het is niet nodig. Verder zijn ze gemakkelijk op de muur aan te brengen.

Kwaliteit

Een belangrijke rol van dispersieverf is de dampdoorlatendheid. Dit is belangrijk bij een ondergrond zoals beton, die moet kunnen ademen. Omdat de verf op waterbasis is gemaakt kan vocht nog uit de muur trekken na het verven. Hierdoor worden vochtproblemen en schimmels voorkomen wat voor een stuk betere gezondheid binnenshuis zal zorgen.

Dispersieverf is een betere keuze voor je eigen gezondheid en voor milieuvriendelijkheid. Dit geldt voor alle dispersieverven maar zeker bij verven met een natuurlijke hars. Dispersieverf bevat minder schadelijke stoffen waardoor ze ook binnen veilig gebruikt kunnen worden. Ook voor mensen met allergieën is het veiliger om verf op waterbasis te gebruiken.

Bij het buiten schilderen zijn verfsoorten zoals acrylverf goed bestand tegen UV stralen. Hierdoor krijg je minder verkleuring bij oppervlakken die in het zonlicht staan.

Dispersieverf heeft een goede dekkingskracht. Bijna alle soorten hebben een goede opaciteit waardoor ze ook op oneffen ondergronden goed te gebruiken zijn.

Diversiteit

Dispersieverven zijn veelzijdig toepasbaar. Ze kunnen op veel verschillende ondergronden gebruikt worden. Op een ondergrond van kalk of kalkverf zijn ze niet bruikbaar. Hiervoor moet een alternatief gekozen worden.

De verfsoorten komen ook in veel verschillende kleuren wat zeker voor muurverven fijn kan zijn. De ingrediënten van de dispersieverven zijn met bijna alle pigmenten mengbaar waardoor je uit veel verschillende kleuren kan kiezen.

Glans of mat

Emulsieverven zijn in ongeveer alle kleuren te verkrijgen. Omdat ze goed mengbaar zijn met bijna elle soorten pigmenten heb je veel keuze. Naast de kleur moet je ook kiezen welke glansgraad je wilt. Je kan kiezen tussen uit hoogglans, zijdeglans, zijde mat, mat en dof mat.

De glans van verf is niet alleen maar een kwestie van smaak, het heeft ook invloed op de kwaliteit van de muurverf. Hoe hoger de glansgraad van een verf is hoe langer deze mooi zal blijven. Muren die geschilderd zijn met glanzende verf zijn beter schoon te maken en zijn beter bestand tegen slijtage.

Werken met dispersieverf

Dispersieverf wordt gemakkelijk aangebracht. De consistentie is bij aanschaf goed om zo mee te schilderen. Gebruik dispersieverf niet bij temperaturen beneden de 5 graden Celcius. Wanneer je bij een te hoge of te lage temperatuur gaat verven zal het eindresultaat van mindere kwaliteit zijn. Let zeker bij buiten schilderen op de temperatuur en de weersomstandigheden.

Hoewel de verf makkelijk aan te brengen is, kan het erg lastig zijn om de verf te verwijderen. Verwijder spatten wanneer deze nog nat zijn om te voorkomen dat ze lastig worden om weg te halen.

De droogtijd van dispersieverf is tussen de drie en vier uur. Na het openen van een blik is deze nog ongeveer twaalf maanden te bewaren. Zorg dat het luchtdicht afgesloten is en op een koele plek staat. Wanneer de verf dik is geworden kan je deze verdunnen met water. Let op dat de verf niet vies gaat ruiken. Wanneer dat het geval is moet je de verf weggooien.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er geschilderd worden?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.