Garagevloer Verf – Handig Stappenplan en informatie
Voor het verven van een betonnen garagevloer kun je speciale betonverf gebruiken. Betonverf is antislip, duurzaam en eenvoudig te onderhouden. Als je de garage- of schuurvloer een frisse laag betonverf geeft kies je een robuuste twee-componenten betonverf. Deze verf is geschikt voor intensief gebruik en is ook bestand tegen olie en benzine.
Wil je meer weten over het verven van de garagevloer? In dit artikel vertellen wij je precies waar je allemaal op moet letten en hoe je te werk moet gaan!
Verschillende soorten verf voor de garagevloer
Je kunt niet zomaar iedere vloerverf gebruiken op je garagevloer. De criteria voor deze vloer zijn aanzienlijk anders dan die voor de vloeren in je woonkamer, slaapkamer, enzovoort. Daar gebruik je speciale soorten verf voor.
Ongetwijfeld kleurt een vers gestorte betonvloer heel anders dan een oudere, langer meegaande betonvloer of cementdekvloer.
Gebruik de juiste verf
Elke vloer, dus ook je garagevloer, kan geverfd worden met een hoogwaardige vloerverf. Je kunt zelfs een verouderde tegelvloer in je garage verven. Als je echter niet de juiste vloerverf gebruikt zal het resultaat er niet mooi of slechts voor een korte tijd mooi uitzien.
Maar waar moet je nu precies op letten bij het verven van de garagevloer?
Let op de ondergrond van de garagevloer
Weten wat de ondergrond van je garagevloer is, is cruciaal om de beste hechting tussen een vloerverf en de vloer te bereiken. Heb je bijvoorbeeld een tegelvloer, een gevlinderde betonvloer of een cementdekvloer?
Elke ondergrond heeft een ander type verf en strategie nodig. Hoewel de vloerverf of afwerking vaak hetzelfde is vereist elke ondergrond een andere primer, basislaag en voorbereiding (ontvetten en schuren).
Controleer de staat van de ondergrond
Het is cruciaal om te kijken naar de staat van de ondergrond. Is de vloer schoon en vetvrij en heeft hij het juiste vochtgehalte? Is de vloer beschadigd, poreus, oneffen of gewoon glad? Deze elementen neem je in overweging bij het kiezen van de vloerverf omdat ze de hechting beïnvloeden. Het is belangrijk dat je oude verf verwijderd.
Voordat je de uiteindelijke toplaag aanbrengt, moet je beschadigde, poreuze of ongelijke ondergronden voorbehandelen. Alleen dan zal de vloerverf effectief hechten, zodat je lang plezier hebt van de vloercoating.
Welke vloerverf?
De volgende vraag is welke vloerverf je nodig hebt. Het antwoord op deze vraag hangt af van waar je je garage voor wilt gebruiken.
Een garagevloer moet bijvoorbeeld wel sterk genoeg zijn om autobanden te weerstaan.
Vieze banden
Een auto is ook een wat zwaar gewicht en zorgt onder andere voor vuil en vocht via de banden. Weekmakers voor rubberbanden en andere specifieke weekmakers zijn niet compatibel met verschillende soorten garagevloerverf.
Kies daarom altijd voor een speciale garageverf die geschikt is voor het doel van jouw garage, met of zonder auto.
Het merk vloerverf
Zolang het product waar voor zijn geld biedt, hoeft het niet altijd duur te zijn. De over het algemeen merkloze vloerverven die je bij bouwmarkten kunt kopen gaan meestal niet zo lang mee en zijn minder bestand tegen krassen en beschadigingen dan de kwaliteitsverf die je bij een speciaalzaak kunt kopen.
Daarom is het eigenlijk altijd aan te raden om duurdere vloercoatings te gebruiken. Deze mogen dan wel duurder zijn, maar gaan een stuk langer mee dankzij hun betere kwaliteit.
Een vloeistofdichte garagevloer
Bij het schoonmaken komt een vloeistofdichte verf goed van pas. De vloer is eenvoudig schoon te maken en neemt geen water op. Een vloer die vloeistoffen tegenhoudt is ook milieuvriendelijker dan verf die dat niet doet. Daardoor infiltreren vervuilende stoffen namelijk in het milieu.
Als je op zoek bent naar een vloeistofdichte verf kun je het beste voor een polyurethaan of epoxy vloerverf kiezen.
Dampdoorlatende vloerverf voor garages
Het wordt aangeraden om dampdoorlatende vloerverf te gebruiken als je garagevloer onverwarmd is en je vloer dicht bij de grond ligt. Door een dampdoorlatende vloerverf te gebruiken (meestal een 2-componenten epoxy) wordt voorkomen dat waterdamp in de vloer wordt opgesloten.
Er kunnen dan blaasjes in de verf ontstaan als je een niet-dampdoorlatende verf gebruikt om je vloer af te dichten. Dit is een typisch probleem bij garagevloeren. Gebruik daarom altijd een dampdoorlatende vloerverf als je vloer vochtig en koud is en de omringende lucht warm.
De garagevloer dekkend of transparant verven
Als je eenmaal weet met wat voor vloer je precies te maken hebt en waar je de garage allemaal voor wilt gaan gebruiken, is het tijd om een geschikte verf uit te kiezen.
Als je de garagevloer gaat verven kun je kiezen voor een dekkende verf of een transparante verf.
Transparante verf
Een dekkende verf wordt natuurlijk gebruikt om de vloer een andere of verse kleur te geven. Een transparante verf is bedoeld om de huidige vloer te beschermen tegen invloeden van buitenaf.
De keuze is voornamelijk persoonlijk.
Opvallende kleur
In de garage kun je een betonnen effect krijgen met een ondoorzichtige of transparante afwerking. De meest natuurlijk ogende afwerking is transparant, die alle kleurvariaties van het beton laat zien. Aan de andere kant zorgt de dekkende afwerking voor een totaal nieuwe kleur, waardoor de vloer een compleet nieuw uiterlijk krijgt.
Zo kun je jouw betonnen vloer beige, rood, zwart of iedere andere kleur verven. Je kunt de vloer ook opnieuw in de huidige kleur verven voor een meer egaal resultaat, bijvoorbeeld wanneer er vlekken op de vloer aanwezig zijn.
Mechanische belasting
Als je kijkt naar de belasting van een garagevloer heb je te maken met twee soorten belasting, namelijk mechanische belasting en chemische belasting.
Als we het over mechanische belasting hebben, hebben we het over de weerstand tegen slijtage.
Groot gewicht
Denk hierbij aan het gewicht op de vloer van onder andere auto’s, heftrucks of veel kluswerk. De vloer in je garage ondervindt meer mechanische belasting dan bijvoorbeeld de vloer in je slaapkamer.
Gebruik bij voorkeur een 2-componenten verf als je heel lang van je garagevloer wilt genieten. Een 2-componenten verf is slijtvaster dan een 1-componenten verf.
Chemische belasting
Bij chemische belasting moet je denken aan de weerstand tegen chemische stoffen.
Als je in je garage werkt, is het cruciaal dat de verf bestand is tegen chemicaliën (huishoudelijke middelen) zoals bijvoorbeeld oliën, vetten en oplosmiddelen.
Duurzamer
In de technische informatie of in de productbeschrijving kun je informatie vinden over de chemische bestendigheid van een verf. Ook hier is het aan te raden een 2-componenten verf te gebruiken.
Een 2-componenten verf is duurzamer tegen huishoudelijke schoonmaakmiddelen en chemicaliën dan een 1-componenten verf.
Stappenplan garagevloer verven
Als je eenmaal bepaalt het met wat voor type vloer je te maken hebt en welke verf je nodig hebt is het tijd om de garagevloer te verven!
Stap 1: De ondergrond voorbereiden
De meeste betonnen ondergronden zijn vrij gemakkelijk te altijd. De ondergrond moet voor het verven altijd schoon, droog en vetvrij zijn. Als het enigszins mogelijk is, moeten oude verflagen zoveel mogelijk worden afgeschraapt.
Dit is op een betonnen vloer gemakkelijk te doen door de vloer te schuren met een gespecialiseerde schuurmachine.
Als je vloer niet geverfd is volstaat een grondige schoonmaakbeurt. Het wordt altijd aangeraden om de vloer te stofzuigen voordat je primer of verf gebruikt.
Stap 2: Het aanbrengen van primer
Op een garagevloer moet eerst een primer worden aangebracht. De vloercoating hecht dankzij deze primer beter aan de ondergrond. Kies altijd een primer die geschikt is voor jouw garagevloer, zoals een primer voor beton, tegels of een andere ondergrond.
Je kunt een blokkwast gebruiken om de primer aan te brengen, eventueel in combinatie met een verfroller.
Stap 3: Het Aanbrengen van de verflaag
Nadat de primer uitgehard is kun je de verflaag aan gaan brengen. Deze wordt met een verfroller en een kwast het liefst in twee lagen aangebracht. De gebruikte verfsoort en de omgevingstemperatuur zijn van invloed op de droogtijd van elke laag, dus zorg ervoor dat je hier goed rekening mee houdt.
Let er op dat sommige primers en tweecomponenten producten specifieke verwerkingstermijnen hebben. Zo moet de verf bijvoorbeeld binnen een bepaalde tijd worden verwerkt. Plan het werk dus goed in.
Na het verven
Gooi verfresten nooit zomaar in de vuilnisbak als je klaar bent met het verven. Voer het in plaats daarvan als klein chemisch afval af bij een KCA-depot bij jou in de buurt. Je kunt de verf natuurlijk wel bewaren, bijvoorbeeld om eventuele beschadigingen mee te kunnen repareren.
Als je de verf wilt bewaren, kun je dit het beste op een vorstvrije, koele plaats in een afgesloten emmer doen. Op deze manier is de verf ongeveer een jaar houdbaar. Kwasten en verfrollers die gedroogd zijn kun je weggooien bij de rest van het afval.