Hoe lang blijft verf goed? | Houdbaarheid en Tips
Sommige mensen vragen zich af: Hoe lang blijft verf goed? De duurzaamheid van verf is best wel lang. Natuurlijk hangt de houdbaarheid van verf af van veel verschillende factoren, zoals de verfsoort, of de verf al geopend is en of hij op water of terpentinebasis is.
Hoe lang kan verf bewaard worden?
Het is een vraag die niet iedereen kan beantwoorden: Hoe lang gaat verf mee? Het zal je niet verbazen dat verven die nog in het blik verzegeld zijn, het langst meegaan. Maar hoe lang is de verf houdbaar als het blik eenmaal geopend is?
Het kan zijn dat je de verf na het schilderen wilt bewaren, bijvoorbeeld omdat je de kleur mooi vindt en hem opnieuw voor iets anders wilt gebruiken. Of je wilt de verf graag bewaren, zodat je de muren altijd bij kunt werken in precies dezelfde kleur, mochten er beschadigingen ontstaan.
Bovendien zou het gewoon zonde zijn de geopende verf weg te gooien. Maar hoe lang kun je de verf eigenlijk bewaren?
Eigenlijk staat er nooit een houdbaarheidsdatum op een blik met verf. Dit komt doordat de houdbaarheid van verf van verschillende factoren afhangt. In de regel is verf vele jaren houdbaar is, zolang de emmer of het blik nog niet geopend is.
Verven die oplosmiddelen bevatten, zoals bijvoorbeeld terpentine, zijn na opening korter houdbaar dan verven zonder oplosmiddelen (op waterbasis).
De maximale houdbaarheid van verf
In principe is er geen maximale houdbaarheid van verf. Het is mogelijk verf te bewaren, maar hoe lang het bewaard kan worden, hangt helemaal af van de omstandigheden waaronder het bewaard wordt. De temperatuur van de verf, de luchtdichte verpakking van de verf en de bewaarplaats zijn allemaal erg belangrijk.
De schilderwerk prijzen liggen al hoog genoeg, het is dan toch prettig om in ieder geval de verf meermaals te kunnen gebruiken.
De fabrikant beweert meestal dat de verf na 2 tot 3 jaar nog steeds bruikbaar is, als de bovenstaande factoren in acht genomen worden. Is het al lang geleden dat je de verf gebruikt hebt? Dan kan de verf verlopen zijn en kunnen er problemen ontstaan bij het verwerken en drogen. De droogtijd van een muur kan bijvoorbeeld een stuk langer worden wanneer de verf over datum is.
De verf kan niet alleen gebruikt worden om muren te schilderen, maar bijvoorbeeld ook om een houtoppervlak of dakpannen te verven.
Tips om geopende verf op de juiste manier te bewaren
Stel nu dat je een bakstenen muur gaat verven, maar nog wat verf wil bewaren om eventuele beschadigingen bij te werken. Of je wil eerst de binnendeuren schilderen op de begane grond en later de deuren op de andere verdiepingen. Dan is het goed om exact dezelfde verf te bewaren om te gebruiken. Maar hoe doe je dat precies?
Over het algemeen is het aan te bevelen verf in de originele blikken te bewaren. Als de blikken open staan, kan er lucht bij de verf komen. Dit heeft veel gevolgen welke nog erger zijn als er een grote hoeveelheid lucht bij de verf kan komen. Lucht droogt de verf namelijk uit. Hierdoor wordt de verf tot op zekere hoogte steeds dikker.
Lucht vormt daarnaast ook een vel op de verf. Gelukkig kan dit vel gemakkelijk verwijderd worden als je opnieuw gaat schilderen. Deze problemen kunnen gelukkig vermeden worden. Zo kun je de verf in een kleiner blik doen. Dit betekent dat er minder lucht in het komen, waardoor de verf niet zo snel uitdroogt.
Zorg daarnaast ook dat je de opening van het blik schoonhoudt, zodat het blik na gebruik goed afgesloten kan worden. Dit zorgt er ook voor dat er minder lucht in de verf komt, wat goed is voor de duurzaamheid van de verf. Het is daarnaast ook aan te raden om niet rechtstreeks vanuit het verfblik te gaan schilderen.
Gebruik in plaats daarvan een strijkvaatje met daarbij ook een inzetvaat. Hierdoor ga je altijd schoon te werk en komt er minder stof en andere vervuiling in het verfblik terecht. Tussen het schilderen door zou je de deksel van het blik weer op het blik kunnen doen om nog meer lucht, vuil en stof in de verf te voorkomen.
Wat is de beste temperatuur voor de houdbaarheid van verf?
Verven worden altijd het best bij kamertemperatuur bewaard. Als je een schuurtje of een opslagruimte hebt, kun je daar ook je verf bewaren. Wel is het raadzaam verf in de winter te bewaren op een plaats waar de verf niet door vorst aangetast kan worden. Verven, vooral verven op waterbasis, kunnen bevriezen als deze aan vorst blootgesteld worden.
De verf kan weer ontdooid worden, maar alle belangrijke eigenschappen gaan dan wel verloren. Het bindmiddel, bijvoorbeeld, zal dan helemaal verdwijnen. Bovendien is er nu vocht in de verf doorgedrongen. Hierdoor kan de verf gaan rotten en gaan stinken. Helaas kan de bevroren verf in dat geval niet meer gebruikt worden.
Is mijn verf nog goed?
Misschien heb je in het verleden een deur geschilderd en ben je van plan een andere deur in dezelfde kleur te schilderen. Heb je een geopend blik verf gevonden in de schuur of op zolder? Je kunt gemakkelijk nagaan of de verf nog geschikt is om te schilderen.
Ook al is verf betrekkelijk lang houdbaar, het kan toch bederven, waardoor je de verf wel altijd even zal moeten checken. Elke verfsoort heeft een andere manier van controleren.
Verven op terpentinebasis
Heb je een blik verf staan op terpentinebasis? Als dat zo is, kun je de verf beoordelen door hem eerst even goed te mengen. Vormt de verf een gladde substantie? Dan kan de verf nog gebruikt worden. Je kunt altijd nog een test doen door de verf op een neutraal oppervlak aan te brengen en de volgende dag te kijken hoe goed hij opgedroogd is.
Heb je gemerkt dat de ingrediënten in de verf juist niet meer goed geroerd kunnen worden? Dan is de verf helaas niet meer goed en kun je deze niet meer gebruiken.
Verven op waterbasis
Verven op waterbasis controleren vereist een andere aanpak. Verven op waterbasis kunnen op verschillende manieren bederven. Ten eerste zijn verven op waterbasis gevoelig voor vorst. Zorg er dus voor dat de verf altijd vorstvrij bewaard wordt.
Is de verf bevroren? Dan is de verf niet meer goed. Daarnaast kunnen verven op waterbasis na een tijdje gaan stinken. Verontreinigde verf op waterbasis kun je herkennen aan de sterke geur van rotte eieren. Ruikt jouw verf naar rotte eieren? Dan kan de verf niet meer gebruikt worden.
Velvorming op de verf en wat je moet doen
Een vel op de verf is vervelend, maar betekent niet automatisch dat de verf niet meer gebruikt kan worden. Als open blikken of emmers verf enige tijd open zijn geweest, kan er een dun vel op de verf vormen. Dit vel kan ontstaan doordat de verf uitdroogt nadat er zuurstof bijgekomen is. Het is daarom heel belangrijk dat open verfblikken goed gesloten worden voordat ze opgeslagen worden.
Als je een open verfblik wilt opbergen, kun je één belangrijk ding van tevoren doen: Je kunt het deksel met een hamer vastzetten. Daarnaast is het ook aan te raden om het blik ondersteboven te keren. Door het blik ondersteboven te keren, voorkom je dat er zuurstof via de deksel in de verf komt.
Als je naar de kleur van het vel kijkt, kun je gemakkelijk controleren of de verf nog te gebruiken is. Is het vel dezelfde kleur als de verf? Dan is het waarschijnlijk dat de nog verf gebruikt kan worden nadat het vel verwijderd is.
Is het vel een andere kleur dan de verf? Dan is het bijna zeker dat het vel niet alle ingrediënten van de verf bevat, wat betekent dat het verwijderen van het vel een groot deel van één van de ingrediënten uit de verf haalt. Dit verandert de eigenschappen en maakt de verf onbruikbaar. Probeer nooit het blad met de verf te mengen. Dit werkt niet en zal de verf van allemaal stukjes voorzien, waardoor het schilderwerk er niet mooier op wordt.
De verf is te lang bewaard: wat nu?
Stel dat je een verf lange tijd bewaard hebt en merkt dat hij niet meer goed genoeg is om mooi mee te kunnen verven. Breng de overgebleven verf dan naar de chemische opruimingsdienst van je plaatselijke gemeente.
Overgebleven verf mag namelijk niet zomaar bij het gewone huis-, tuin- en keukenafval worden gegooid.