Hout lakken – Voorbereiding en Stappenplan
Hout blijft langer mooi als het goed beschermd is. Je kunt hout een beschermlaag geven door het oppervlak te lakken. Hout lakken is gelukkig relatief eenvoudig én goedkoop!
Goed beschermd
Bij hout lakken is voorbereiding het halve werk, door het hout netjes en grondig te lakken kunnen je meubels of de schutting er weer jaren tegenaan. We bekijken hoe je deze klus zo goed mogelijk aan kunt pakken.
Voorbereiding
Het lakken van hout is een vrij makkelijke klus, maar je moet er wel de tijd voor nemen. Om een zo goed mogelijk eindresultaat te bereiken is het belangrijk om goed voorbereid te werk te gaan.
Als je het hout niet goed voorbereid blijf je lelijke vlekken, beschadigingen of kleurverschillen ook na het lakken zien.
Oude verflagen verwijderen
Voordat het hout gelakt kan worden is het goed om de huidige staat eens onder de loep te nemen. Onbehandeld hout kan met een ontvettingsmiddel ontvet worden, maar bij behandeld houdt moet je eerst met een föhn, krabber of verfstripmiddel de oude verflagen verwijderen.
Doordat lak in de meeste gevallen erg transparant is blijven oudere verflagen namelijk ook na het lakken zichtbaar.
Verwijder houtrot
Soms krijg je te maken met rotte plekken in het houtoppervlak. Als houtrot niet grondig wordt aangepakt zal het zich over het oppervlak uitbreiden. Houtrot zal dus eerst volledig met een beitel uitgestoken moeten worden.
Vervolgens behandel je het gezonde hout met een houtvuller of nieuw hout.
Repareer kleine beschadigingen
Kleine beschadigingen en gaten in hout kunnen makkelijk gerepareerd met een houtvuller. Een houtvuller kan vaak direct op de beschadiging aangebracht een gladgestreken worden.
Nadat de houtvuller voldoende is opgedroogd schuur je de oude beschadiging op om een glad oppervlak te creëren.
Schuren en ontvetten
Voordat het hout gelakt kan worden moet je het eerst goed schuren. Door te schuren creëer je niet alleen een schoon oppervlak, het zorgt er ook nog eens voor dat de lak zich beter aan de ondergrond kan hechten.
Na het schuren is het tijd om de boel te ontvetten en het hout goed op te laten drogen.
Hout lakken
Tijd om de eerste laag lak aan te brengen! Je lakt eerst eventuele gleuven en hoeken met een kwast. Gebruik een lakroller om de grotere oppervlakken te beitsen of lakken.
Je moet de grotere oppervlakken eerst baan voor baan loodrecht naar beneden lakken, vervolgens dwars en dan weer loodrecht naar beneden.
Werk snel
Tijdens het aanbrengen van de lak mag de lak niet opdrogen, je moet dus nat in nat werken. Vooral bij grotere meubelen is het soms best lastig om vlug genoeg te werken. Probeer daarom in duidelijk afgebakende gebieden te lakken, zoals bijvoorbeeld in banen.
Bij een duidelijke nerf is het belangrijk om met de nerf mee te lakken. Dat geeft het mooiste resultaat. Als de nerf niet goed zichtbaar is maakt het niet veel uit, maar probeer wel telkens in dezelfde richting te lakken.
Laat de lagen drogen
Vanzelfsprekend moet de eerste laklaag goed drogen. Aangeraden wordt om iedere aangebrachte laklaag minstens twee tot drie uur laten drogen.
Nadat de eerste laklaag volledig gedroogd is kun je de eerste laklaag opschuren, om vervolgens een tweede laklaag aan te brengen.
Voorkom dat de lak gaat afbladderen
Gelakt hout kan na verloop van tijd bladderen of er kunnen blaasjes op ontstaan. Dit probleem wordt veroorzaakt door blootstelling van gelakt hout aan zon of uv-stralen en de aanwezigheid van vocht in het hout.
Om te voorkomen dat je mooie laklaag al vlug beschadigt, kun je het hout op een beschutte plaats bewaren. Onder invloed van het weer slijt de laklaag al rap.
Hoeveel lak heb je nodig
Het is soms lastig te bepalen hoeveel lak je nodig hebt voor je klus. Op het blik staat vaak wel wat informatie, maar zeker bij meubelen is de totale oppervlakte van het meubel lastig te berekenen.
We raden je aan om meer lak aan te schaffen dan je nodig hebt. Je weet dan zeker dat je tijdens het lakken van het hout nooit zonder lak komt te zitten, je kunt namelijk tussendoor niet stoppen. Eventueel ongeopende blikken lak kun je bij de meeste bouwmarkten en verfwinkels retourneren.
Wacht niet te lang met lakken
In hout met een beschadigde laklaag kan water binnendringen, waardoor het hout op de plek waar het hout binnendringt kan gaan rotten. Rotten is natuurlijk erg slecht voor het hout. Je moet dan eerst het hout repareren voordat je kunt lakken.
Een tuinhuisje buiten kan ongeveer 3 tot 5 jaar zonder onderhoud. Als je een tuinhuis een onderhoudsbeurt geeft als de lak nog onbeschadigd is weet je zeker dat het tuinhuisje optimaal beschermd is. Je kunt er ook voor kiezen om een tuinhuis te verven.
Schakel een winterschilder in
Voor het lakken van hout moet je beschikken over voldoende tijd. Beschik je niet over het geduld of de tijd om alle benodigde stappen te zetten? Dan kun je overwegen om de verfklus te laten uitvoeren door een schilder.
Het is een slim idee om voor de lakklus een winterschilder in te schakelen. Tijdens de maanden november tot en met maart bieden winterschilders hun diensten aan tegen verlaagde tarieven. Dat doen zij omdat ze in de winter aanzienlijk minder werk hebben.
Conclusie
Door hout netjes te lakken bescherm je het oppervlak tegen regen, wind, beschadigingen en andere risico’s op schade. Lakken is relatief goedkoop en het voorkomt dat je al na korte tijd nieuwe meubels moet kopen.
Door goed voorbereid en secuur te werken kun je zelf allerlei houten oppervlakken lakken. Na het lakken geniet je weer jarenlang van prachtige meubelen!