Prijzen van dakgoot huis laten schilderen | Wat zijn de kosten?
Je dakgoot moet regelmatig worden onderhouden, maar vaak wordt hier alleen gedacht aan het schoonmaken en repareren. Door je dakgoot af en toe te laten schilderen, zorg je ervoor dat jouw dakgoot er mooi uit blijft zien en een mooie omranding van je dak blijft. Omdat de dakgoot vaak van een lastig te schilderen materiaal is gemaakt, is deze klus uitbesteden aan ervaren schilders de beste keuze.
Wat kost het laten schilderen van de dakgoot van je huis?
De kosten van buitenschilderwerk liggen gemiddeld al hoger dan de prijzen van binnenschilderwerk, maar de prijzen voor de dakgoot schilderen liggen hier nog wat boven. Je moet rekenen op ongeveer € 55 tot € 60 per meter voor de dakgoot. Deze prijs is voor de volledige klus, waarbij je rekening moet houden met meerdere stappen en lagen om het beste resultaat te krijgen. De kosten liggen zo hoog vanwege de lastige ondergrond van de meeste dakgoten, maar ook omdat de verf tegen meer extreme omstandigheden moet kunnen dan bij standaard buitenschilderwerk. Elke laag is daarom ook echt nodig.
1. Reinigen van de dakgoot
De eerste stap bij de meeste schilderwerken is het reinigen van de ondergrond. Bij een dakgoot is dit extra van belang, omdat het regenwater, bladeren en andere viezigheid een flinke laag op de goot kan achterlaten. Door het grove vuil met de hand te verwijderen zorg je ervoor dat je overal bij kunt wanneer je met schoonmaakazijn, St Marc of ammonia verder schoonmaakt, afhankelijk van de ondergrond. Let op: mix deze schoonmaakmiddelen nooit! Hierna kun je kleine scheurtjes of andere reparaties uitvoeren, waarna je de dakgoot opschuurt met een 100 of 150 korrel om een goede hechting en egale ondergrond te garanderen.
2. Grondlaag met primer
Om een mooi resultaat te garanderen, zelfs bij de lastigere materialen, is een goede grondverf onmisbaar. Veel soorten verf hechten lastig op PVC en zink, maar de juiste grondverf zorgt ervoor dat de echte verf zonder problemen zal hechten en jouw dakgoot weer lang zal laten schitteren. Sommige soorten verf, vooral voor houten dakgoten, hebben geen extra primer nodig. Deze zit dan al in de verf zelf verwerkt in zogeheten één-pot systemen. In dat geval kun je deze stap overslaan.
3. Tussenlaag
Je kunt de dakgoten na de grondverf meteen afwerken met aantal lagen lak, maar je kunt ook voor een tussenlaag kiezen. Deze tussenlaag is dan een enkele laag matte lak, die ervoor zorgt dat de levensduur van het schilderwerk wordt verlengd. Wanneer je jouw dakgoten een andere kleur wilt geven, is deze laag helemaal aan te raden, omdat je op deze manier de kleur een goede basis kunt geven voor je deze met hoogglans afwerkt.
4. Afwerkingslaag
Als laatste breng je de afwerkingslaag aan. Dit is vaak een glanzende laksoort, omdat vuil minder snel hecht aan hoogglans of zijdeglans verf. Het materiaal van de dakgoten heeft een grote invloed op welk type verf de beste keuze is, maar een glanzende afwerking is wel aan te raden. Let er ook op dat de verf die je kiest geschikt is om buiten te gebruiken, omdat dakgoten de extra sterkte van buitenverf nodig hebben. Vaak zijn 2 à 3 lagen genoeg om een mooie dekking te garanderen, die lang mooi zal blijven.
Factoren die de prijs per m2 bepalen
Er zijn altijd een aantal factoren die bepalen hoe duur de dakgoten schilderen is. Omdat het buitenschilderwerk is en de dakgoten vaak hoog van de grond af hangen, is dit al een van de duurdere schilderwerken. Maar de precieze prijs hangt af van nog een aantal kenmerken:
- Het materiaal van de dakgoot: de verschillende materialen die gebruikt kunnen worden voor dakgoten, zijn allemaal lastig om te verven op hun eigen manier. Hierbij heb je ook andere soorten verf nodig voor elk materiaal en heb je een geschikte grondverf of primer nodig om de verf goed te laten hechten.
- De staat van de dakgoten: wanneer er eerst goed moet worden schoongemaakt en daarna nog een lekkage moet worden gerepareerd voor de vakman kan beginnen met verven, zal de prijs natuurlijk hoger liggen. Hoe minder voorbereidend werk er nodig is, hoe lager de uiteindelijke prijs zal worden. Je kunt zelf vaak al wat voorbereidingen uitvoeren, maar slimmer is om je dakgoten regelmatig te laten onderhouden, zodat je zelf niet de ladder op hoeft.
- De lengte van de dakgoten: er wordt vaak gerekend met een prijs per vierkante meter of strekkende meter, waardoor het logisch is dat een langere dakgoot ook hogere kosten met zich meebrengt. Daarentegen zal de prijs per meter wel lager worden, waardoor je relatief gezien minder betaalt voor een lange dakgoot dan een korte.
- De prijs van de professionele schilder: elke schilder zal ook zijn eigen uurtarief vragen, waardoor gratis offertes opvragen en vergelijken je uiteindelijk veel kan laten schelen op de prijs. Het liefst heb je natuurlijk een schilder met veel jaar ervaring tegen lage prijzen, maar meestal hebben schilders met ervaring juist een hogere vraagprijs.
- Hoeveel werkzaamheden je tegelijk laat doen: wanneer je meerdere werkzaamheden combineert, kun je vaak gebruik maken van zogeheten kwantumkorting. Kies er bijvoorbeeld voor om ook meteen je gevel te laten schilderen, of laat de houten kozijnen buiten meteen verven zodat deze er ook weer een tijdje tegenaan kunnen. Je betaalt zo minder per klus dan wanneer je alles apart laat doen.
Hoe dakgoten schilderen en welke verf gebruiken?
De stappen voor het schilderen van dakgoten zijn vaak hetzelfde, zelfs bij andere materialen. Je begint altijd met het schoonmaken en opschuren, brengt daarna een laag grondverf or primer aan, waarna je met lak de dakgoot verder afwerkt. De soort verf die moet worden gebruikt is daarentegen wel anders, om ervoor te zorgen dat de verflaag goed hecht. Hieronder lees je wat de juiste aanpak is voor elk soort materiaal.
1. Zinken dakgoot
Bij een zinken dakgoot is het extra belangrijk dat het schuren goed en zorgvuldig wordt gedaan, omdat hiermee de oxidelaag van het zink wordt gehaald. Dit laagje ontstaat vanzelf over tijd wanneer zink in aanraking komt met zuurstof, maar zorgt ervoor dat verf niet goed kan hechten en kan ook de levensduur van de zinken dakgoot verminderen. Je hebt hiervoor een grondverf of primer nodig die specifiek voor non-ferro metalen is geformuleerd. Onder deze categorie valt ook onder andere koper en aluminum.
2. Houten dakgoot
Bij een houten dakgoot is het extra belangrijk dat je een vochtregulerende verf gebruikt die goed ademt. Vaak zal dit een alkydverf zijn en zit de primer al in de verf verwerkt, waardoor je geen extra potten verf nodig hebt. De meeste verf hecht prima op een houten ondergrond, dus een standaard voorbereiding is vaak prima voor de hechting. Daarentegen is het extra belangrijk om het hout te beschermen tegen al het vocht dat een dakgoot moet verwerken, om houtrot te voorkomen.
3. PVC dakgoot
Een kunststof dakgoot heeft weer wat meer aandacht voor de hechting nodig. Hierbij kies je een solventgedragen lak, specifiek voor gebruik buiten, plus een primer die gemaakt is voor kunststof. Het oppervlak opschuren voor je begint met het verven is belangrijk om de verf goed aan te kunnen brengen, maar zorg ervoor dat je met een fijne korrel schuurt. Het is erg makkelijk om anders krassen in de PVC te krijgen, die later weer voor problemen kunnen zorgen. Nadat de primer goed is gedroogd, kun je een aantal lagen van de lak aanbrengen.
Tips en aandachtspunten bij dakgoot schilderwerk
Voor je begint met het schilderen, is het goed om de dakgoot helemaal na te lopen en te kijken waar er zwakke punten of mogelijk zelfs beginnende lekkages zitten. Dit hoort bij het voorbereidende werk, maar is goed om extra te controleren. Bij een lek kan het schilderwerk uiteindelijk loslaten en afbladderen, wat je natuurlijk wilt voorkomen.
Om de beste afwerking te realiseren, kun je er ook voor kiezen om de onderkant van de dakgoot en de dakrand te laten schilderen. Op deze manier combineer je verschillende schilderklussen, waardoor je vaak wat korting op de kosten voor de buitenkant van het huis schilderen kunt krijgen. Ook zorg je ervoor dat het eindresultaat mooi op elkaar aansluit en je woning er weer fris uit ziet.
Schilder inhuren voor verven dakgoot: gratis offertes
Het schilderen van een dakgoot is een lastige klus vanwege de hoogte en de materialen. Door een professionele buitenschilder in te huren, weet je zeker dat deze klus een goed en langdurig eindresultaat krijgt. Vraag hieronder gratis en vrijblijvend offertes aan om de juiste vakman voor jouw dakgoot te vinden!