Kunststof spuiten is vakwerk | Laten spuiten of toch zelf doen?

Waarom is kunststof spuiten vakwerk? Omdat er veel soorten kunststof zijn. Die vele soorten kunststof hebben allemaal andere eigenschappen.

Kunststof spuiten

Werkwijze kunststof spuiten

De werkwijze om kunststof te spuiten verschilt per soort. Bij het spuiten van een bepaald soort kunststof moet je dus rekening houden met de hardheid, de flexibiliteit en de structuur van het oppervlak. Door dat te doen krijgt iedere kunststof de behandeling die de kunststof nodig heeft.

Kunststof kun je beter spuiten

We gebruiken allemaal spullen van kunststof. Gebruik je bijvoorbeeld een tuinstoel en raakt het oppervlak door intensief gebruik beschadigd of ben je uitgekeken op de kleur van de tuinstoel? Door een nieuwe beschermlaag en een trendy kleurtje kun je jouw tuinstoel een tweede leven geven.

Het verven van kunststof levert, zelfs als je speciale verf voor kunststof gebruikt, geen goed resultaat op. Kunststof verven met een kwast is dus niet de beste optie. Jouw kunststof stoel laten spuiten door een vakman is de beste optie, want door de veel betere hechting van spuitlak ontstaat een veel strakkere en sterkere afwerklaag.

Laat ook jouw kunststof spullen spuiten. Ze krijgen dan een nieuw leven en gaan nog jaren mee.

Kunststof spuiten met de juiste lak

Het verven van kunststof moet, zoals eerder al is opgemerkt, worden afgeraden. Is het zelf spuiten van kunststof met een spuitbus wellicht een goede optie?

Ook het zelf spuiten van de kunststof moet worden afgeraden, want hoogstwaarschijnlijk wordt er dan niet de juiste verf gebruikt. Laat jouw plastic spullen, zoals bijvoorbeeld een tuinstoel of een prullenbak, spuiten in een spuiterij.

Vakmensen gebruiken dan de juiste lak. De lak hecht goed en is zeer stoot- en krasbestendig. Door een goede beschermlaag en een trendy kleurtje krijgen jouw kunststof spullen een tweede leven en kunnen ze nog lang meegaan.

Kunststof keukenkastjes laten spuiten

Wil je jouw kunststof keukenkastjes een ander kleurtje geven? Keukenkastjes verven is dan niet de beste optie, want je krijgt, hoe secuur je ook bent met verf en een kwast, gegarandeerd lelijke krijtstrepen.

Ook is de verflaag niet sterk. De verflaag biedt dus geen goede bescherming tegen bijvoorbeeld stoten of krassen. Jouw kunststof keukenkastjes door vakmensen in een spuitcabine laten spuiten, is ongetwijfeld de beste optie. De kastjes worden dan voorzien van een sterke laklaag.

Uiteraard kun je de kleur en de afwerking kiezen die jij wilt.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Zelf spuiten van de kunststof plastic

Wil je toch jouw oude plastic spullen een opknapbeurt geven door die spullen zelf te spuiten? Dan wil je natuurlijk weten hoe je dat je dat moet doen. Door 14 stappen te zetten kun je oude plastic spullen opfrissen en opknappen met spuitverf. Die voorwerpen krijgen dan een tweede leven.

  • 1. Het oppervlak van het voorwerp moet grondig worden schoongemaakt. Een klein plastic voorwerp kan, met behulp van een doek, in de gootsteen worden schoongemaakt. De gootsteen moet dan gevuld zijn met warm water, waaraan een theelepel afwasmiddel is toegevoegd. Grotere voorwerpen kunnen, met behulp van een spons of doek, worden schoongemaakt in een emmer met water en zeep.
  • 2. Je moet het schoongemaakte voorwerp afspoelen met schoon water. Zo worden vuil en zeepresten verwijderd. Vervolgens moet je het voorwerp droogdeppen met een handdoek of doek. Het voorwerp moet je laten drogen totdat al het water is verdampt.
  • 3. Het hele oppervlak van het helemaal droge voorwerp moet met een fijn schuurpapier worden geschuurd. Het oppervlak wordt dan iets ruwer. Spuitverf kan zich beter hechten als het oppervlak iets ruwer is gemaakt. Zit er een oude verflaag op het plastic voorwerp? Die oude verflaag moet, zoveel als mogelijk is, met schuurpapier worden verwijderd.
  • 4. Neem het geschuurde plastic voorwerp af met een microvezeldoek, pluisvrije doek of klevende doek. Zo worden alle vuildeeltjes, stofdeeltjes en stukjes plastic verwijderd. Er ligt dus geen stof of ander vuil meer op het oppervlak. De verf zal zich dus beter hechten.
  • 5. Spuiten van plastic doe je op jouw werkplek. Aangeraden wordt om plastic voorwerpen vooral buiten te spuiten. Waarom? Omdat spuitverf gevaarlijk is om in te ademen en omdat overtollige spuitverf gemakkelijk op oppervlakken in de buurt terecht kan komen. Je kunt buiten aan de slag gaan als het rustig weer is, het niet regent en de temperatuur aangenaam is. Ideaal bij het werken met spuitverf is een temperatuur die ligt tussen de 18 en 25 graden Celsius en een luchtvochtigheid van tussen de 40 en 50 procent.
  • 6. Heb je een werkruimte binnenshuis? Die werkruimte moet, om te voorkomen dat je spuitverf inademt, goed worden geventileerd. Bescherm jouw gezondheid door ramen en deuren open te zetten en de ventilatie in te schakelen. Werk je vaker met spuitverf? Koop dan, om jouw longen te beschermen en gezondheidsproblemen te voorkomen,, een masker met koolstoffilter.
  • 7. Aangeraden wordt om een eigen spuitcabine te maken. Gebruik je een spuitcabine? Dan worden omringende voorwerpen en oppervlakken beschermd tegen overtollige spuitverf. Bovendien. Een spuitcabine voor kleine voorwerpen kun je zelf maken. Je hebt alleen een kartonnen doos en een schaar nodig. Uiteraard moet de doos groter zijn dan het plastic voorwerp dat je zelf wilt spuiten. Je moet de flappen die het deksel vormen en de bovenkant van de doos eraf knippen. Heb je dat gedaan? Dan moet je het voorwerp in het midden van de doos zetten.
  • 8. Voorwerpen en oppervlakken in de buurt van een groter voorwerp dat je zelf wilt spuiten moet je afdekken. Aangeraden wordt om een grote canvas doek of een stuk karton neer te leggen. Het voorwerp dat je wilt gaan spuiten moet je in het midden van het canvas doek of stuk karton zetten.
  • 9. Je moet natuurlijk wel de juiste spuitverf gebruiken. Gebruik je het speciale type spuitverf voor plastic? Dan blijft de verf goed aan het oppervlak hechten, ontstaan er geen belletjes, bladdert de verf niet af en ontstaan er geen belletjes.
  • 10. Hoe moet je een laag verf aanbrengen? De spuitbus met spuitverf moet worden geschud. De spuitbus moet op een afstand van 30 tot 45 centimeter van het voorwerp worden gehouden. De spuitmond moet op het voorwerp worden gericht. Vervolgens moet je op de spuitknop drukken. Tijdens het spuiten moet je verticale of horizontale heen-en-weergaande bewegingen maken. Zo breng je een dunne, gelijkmatige laag verf op het oppervlak aan.
  • 11. Is de verflaag aangebracht? Dan moet je de verf laten drogen. Na 8 tot 30 minuten is de spuitverf droog. Is de spuitverf droog? Dan kun je een tweede laag aanbrengen.
  • 12. Op plastic voorwerpen moet je doorgaans minstens een tweede laag verf aanbrengen. Je moet tijdens het spuiten van de tweede laag spuitverf weer een zijdelingse of op-en-neergaande beweging maken. Zo kun je weer een dunne, gelijkmatige laag verf aanbrengen. Je moet de tweede laag verf een half uur laten drogen.
  • 13. Wellicht zijn er nog kanten van het voorwerp die je nog niet met verf hebt gespoten. Die kanten van het voorwerk moeten op dezelfde manier worden gespoten. Breng eerst de eerste laag verf aan. Is de eerste laag verf gedroogd na maximaal een half uur drogen? Dan moet je de tweede laag verf aanbrengen. Laat ook de tweede laag verf maximaal een half uur drogen.
  • 14. Spuitverf moet niet alleen drogen, maar ook uitharden. Spuitverf is na ongeveer 3 uur uitgehard. Heb je bijvoorbeeld een kunststof stoel gespoten? Wacht dan tot de verf is uitgehard, want pas als de verf volledig is uitgehard hebben de verf moleculen zich volledig aan het oppervlak gehecht.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er geschilderd worden?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.