Wat Is Krijtverf? Voor-, en Nadelen, Toepassingen en Tips!

Je kunt ontzettend veel leuke dingen doen met krijtverf. Zo kun je jouw muren van een nieuwe kleur krijtverf voorzien, kun je meubels een make-over geven en staat krijtverf ook erg leuk in de kinderkamer.

wat is verf op krijtbasis

Maar wat is krijtverf nu eigenlijk precies? En kun je het echt overal voor gebruiken? In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten over krijtverf. We vertellen je precies wat krijtverf is, wat het verschil is tussen krijtverf en kalkverf en zelfs hoe je krijtverf het beste aan kunt brengen!

Toepassingen krijtverf

Krijtverf is eens speciale soort verf met een dekkende en matte afwerking. De verfsoort is altijd op waterbasis.

In deze soorten verf zit een hoog gehalte aan krijt, waardoor de verf voor een poederachtig effect zorgt.

Matte afwerking

Krijtverf is op veel verschillende oppervlakken te gebruiken en wordt voornamelijk binnenshuis gebruikt. Zo kun je krijtverf bijvoorbeeld op houten meubels aanbrengen, maar ook op muren, MDF, fineer, potten, karton en zelfs metaal.

Krijtverf is in veel verschillende kleuren verkrijgbaar, zoals lichtblauw, zwart en beige. Met krijtverf maak je bijvoorbeeld van een saaie muur een mooie accentmuur.

Het verschil tussen krijtverf en kalkverf

Veel mensen halen krijtverf en kalkverf door elkaar. Toch is er een duidelijk verschil. Krijtverf kan op bijna elk oppervlak hechten zonder dat je hoeft voor te strijken. Kalkverf werkt alleen goed op steenachtige oppervlakken.

Wil je toch kalkverf op een andere ondergrond gebruiken? Dan moet je een specifieke grondverf gebruiken. Bovendien kan kalkverf niet gemakkelijk overschilderd worden, terwijl dat bij krijtverf wel makkelijker is.

De voordelen en nadelen van krijtverf

Aan het gebruikt van krijtverf zitten verschillende voor- en nadelen verbonden. Zoals hierboven al te lezen is, bestaat krijtverf hoofdzakelijk uit krijt.

De verf bevat vaak lijm als bindmiddel en vormt een goede dekkende laag, terwijl de muur wel gewoon kan blijven ademen. De verf is hierdoor vaak binnen één of twee lagen al perfect dekkend, waardoor je erg snel klaar bent.

Minder kans op vochtproblemen

Krijtverf vermindert de kans op vochtproblemen. Bovendien kun je krijtverf gemakkelijk overschilderen met een andere kleur en is krijtverf ook zeer eenvoudig schoon te maken.

Toch zitten er ook een aantal nadelen verbonden aan krijtverf. Zo is krijtverf een verf die erg vlekgevoelig is. Stof, vet en vloeistoffen worden snel door de verflaag opgenomen. Een ander nadeel is de relatief dure prijs van dit soort verf. Je bent hierdoor meer geld per liter kwijt als je kijkt naar reguliere muurverf.

Kan krijtverf op behang aangebracht worden?

Heb je een ruimte waar behang op de muur aanwezig zit en wil je deze muren graag voorzien van een laag krijtverf? Dan vraag je je misschien af of je de krijtverf direct op het behang aan kunt brengen. Het overschilderen van behang geeft een gaaf effect.

In principe kun je krijtverf direct op behang aanbrengen, mits het behang nog in een goede staat is. Het behang mag niet loslaten of erg versleten zijn.

De droogtijd van krijtverf

Een voordeel van krijtverf is dat het snel droogt. Gemiddeld droogt krijtverf in 2 uur en kan het na ongeveer 6 uur weer geschilderd worden. Het is belangrijk om precies te weten hoe je een muur verft.

Controleer dubbel wat de verwerkingstijd is op de verpakking of in de gebruiksaanwijzing van de krijtverf.

Is het nodig krijtverf te verdunnen?

Voor een dekkend effect wordt krijtverf meestal onverdund gebruikt. Maar voor een wash-methode verdun je de verf in een verhouding van 1 deel water op 1 deel verf. Hierdoor wordt de verf niet alleen dunner, maar ook doorschijnender. Deze methode staat bekend als een krijtverfwash.

Je kunt ook een klein scheutje water toevoegen als de verf iets te dik is. Giet de verdunde verf in een apart bakje. Je kunt immers nooit te veel water uit een blik halen.

Hoe moet je krijtverf schoonmaken?

Als je vlekken op je muur of meubel met krijtverf hebt, kun je ze gewoon wegvegen met een vochtige handdoek. Je kunt een extra laag krijtverf gebruiken om krassen of beschadigingen die niet weg te vegen zijn weg te werken.

De verf is ook tot op zekere hoogte afwasbaar, waardoor de verf niet heel snel los zal laten wanneer de het oppervlak schoonmaakt.

Zorg er wel voor dat je nooit gaat lopen boenen, dan loop je namelijk de kans dat je de verf eraf schrobt, waardoor er een kale plek kan ontstaan.

Krijtverf bewaren

Het is aan te bevelen krijtverf in een gesloten blik voor maximaal een jaar te bewaren op een koele, vorstvrije plaats. De verf kan gemakkelijk bevriezen door het ontbreken van een oplosmiddel, dus let hier goed op.

In de loop van de tijd kan krijtverf iets indikken. Als de verf te dik is kun je de verf met water verdunnen. De verf moet een yoghurtachtige textuur hebben.

Wat kun je allemaal doen met krijtverf?

Je kunt krijtverf op bijna elk oppervlak gebruiken, waaronder onbehandeld of geschilderd hout, fineer, behang, stucwerk, beton, steen, MDF, underlayment en ander plaatmateriaal.

Je kunt krijtverf zelfs gebruiken op terracotta potten, karton, canvas, papier, metaal, enzovoort.

Droogt snel

Omdat krijtverf ademend en vochtregulerend is, is er minder gevaar voor afbladderende verflagen of andere vochtproblemen. Krijtverf is iets dikker dan lakverf, vloeit niet zo goed en droogt daarnaast ook vrij snel.

Hierdoor kun je met krijtverf eenvoudig een meer authentieke uitstraling creëren. Het lijkt qua uitstraling een beetje op betonlook verf.

Krijtverf aanbrengen op muren

Krijtverf is uitstekend geschikt voor het schilderen van binnenmuren. De verf zorgt voor een matte en gelijkmatige afwerking. Het schilderen van de muur met krijtverf gaat op dezelfde manier als het schilderen met gewone verf.

Wanneer de verf met een roller wordt aangebracht, wordt het vaak iets verdund.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Krijtverf gebruiken om meubels te verven

Meubels verven met krijtverf geeft ze een landelijk en rustiek uiterlijk. Om een mooi krijtuiterlijk te krijgen, breng je de krijtverf het beste aan met een kwast.

Je hoeft de bestaande verflagen niet grondig weg te schuren als je je meubels met deze verf wil verven, tenzij deze lagen beschadigd zijn.

schuur oude waslagen weg

Het is wel aan te raden om oude waslagen weg te schuren. Daarnaast moet je ook eventuele vetvlekken op de meubelen te verwijderen. Daarna haal je met licht schuren de glans van de meubels.

Op deze wijze krijg je een mooi ontvet en poreus oppervlak. Dit zal het schilderproces sterk vereenvoudigen en zorgt voor een egaal resultaat.

Het aanbrengen van krijtverf

Het aanbrengen van de krijtverf begint met kijken of je wel of niet moet schuren. De noodzaak om te schuren voor het aanbrengen wordt bepaald door de situatie en de ondergrond.

Als je van plan bent meubels dekkend te verven, hoef je ze vaak niet helemaal kaal te schuren.

Verwijder oude verflagen

In goede staat hoeven oude verf- of vernislagen niet verwijderd te worden. Ontvetten en de glans eraf schuren is meestal voldoende. Als je een whitewash of greywash met krijtverf gaat doen, wil je dat de houtnerf doorschijnt. In dit scenario moet je echter eerst alle oude lagen verwijderen.

Of je grondverf nodig hebt, hangt af van de ondergrond. Als je met blank hout werkt is het aan te raden om wel een grondverf of primer te gebruiken. Schuur na het aanbrengen van de grondverf het oppervlak licht op. Op deze manier zorg je ervoor dat het schilderwerk er langer mooier uitziet.

Roller

Schilderen is een taak die concentratie vraagt. Toch is aanbrengen van krijtverf niet heel moeilijk. Krijtverf is eenvoudig aan te brengen met een roller. Het schilderen gaat met een roller het snelste, al zal je niet de echte krijtindruk krijgen met een roller.

Voor een echte krijtindruk kun je de verf het best onverdund op het te beschilderen oppervlak gebruiken en met een langharige kwast aanbrengen.

Geen afwerkingslaag

Omdat krijtverf luchtdoorlatend is, is een tweede afwerkingslaag niet nodig. Daardoor kan de muur of het meubelstuk blijven ademen.

Als je het echter aanbrengt op een oppervlak dat veel slijtage heeft, zoals meubels of een spatwand, moet je eventueel een laag boenwas of een laag vernis op waterbasis toevoegen om de verflaag tegen vlekken en slijtage te beschermen.

Een strak en glad effect met krijtverf

Omdat krijtverf dikker is dan lakverf en snel droogt, geeft het een enigszins streperige indruk. Wil je graag een gladdere afwerking? Maak dan van een goede synthetische kwast gebruik, zoals een platte synthetische vezel kwast of een patentpuntkwast.

Synthetische vezelharen zijn beter geschikt voor verf op waterbasis dan varkensharen, waardoor je een strakker en gladder resultaat krijgt. Je kunt ook gebruikmaken van een verfroller om krijtverf gladder aan te brengen. Het is hierbij aan te raden om de verf iets te verdunnen.

Verdeel de verf gelijkmatig

Als je de verf aanbrengt, is het belangrijk dat je de verf gelijkmatig over het oppervlak verdeeld en in één richting glad strijk. Watergedragen verf kun je het beste met een veloursroller op een breed oppervlak aanbrengen.

Breng meerdere dunne applicaties aan als de verf niet volledig dekt. De verf droogt zo snel dat je vaak meteen de volgende laag kunt aanbrengen.

Een meer vintage of authentiek effect met krijtverf

Wil je jouw meubels een meer vintage of authentieke uitstraling geven? Gebruik dan een stijvere kwast om met de krijtverf een licht streperig effect te krijgen. Je kunt de verf ook nog patineren om de verf een prachtig doorleefd effect geven.

Ga je een groot oppervlakte met een roller bedekken en wil je dit oppervlak van een vintage uitstraling voorzien? Strijk dan gelijk na het rollen de natte verf met de punten van een spalter nog even na.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er geschilderd worden?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.